Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 30 ετών ο Nikkei

Ο δείκτης άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1990, καθώς η έγκριση του πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και η συμφωνία για το Brexit έδωσαν την αίσθηση στους επενδυτές πως αποφεύχθηκαν τα χειρότερα σενάρια. Κατοχύρωση κερδών στην Κίνα.

Σε υψηλό 30 ετών ο Nikkei

Οι ελπίδες πως το πολυαναμενόμενο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ θα επεκταθεί, σε συνδυασμό με το κλείσιμο της εμπορικής συμφωνίας για το Brexit, δίνουν ώθηση στις ασιατικές μετοχές, καθώς βελτίωσαν τη διάθεση των επενδυτών για τοποθετήσεις σε τίτλους υψηλότερου κινδύνου.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο δείκτης Nikkei έκανε άλμα άνω του 2,6% και άγγιξε το υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 1990, αν και η άνοδος στα υπόλοιπα χρηματιστήρια είναι πιο συγκρατημένη, ενώ στην Κίνα οι αγορές γύρισαν σε αρνητικό έδαφος. Οι απώλειες στα κινεζικά χρηματιστήρια αποδίδονται στην κατοχύρωση κερδών από επενδυτές, μετά το ράλι που προκάλεσε πρόσφατα η συνεχιζόμενη υποστηρικτική πολιτική του Πεκίνου και τα θετικά στοιχεία για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τελικά το πακέτο στήριξης που σχετίζεται με την πανδημία, αφού νωρίτερα η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ της αύξησης των πληρωμών στήριξης σε επιλέξιμους Αμερικάνους στα 2.000 δολάρια από 600 δολάρια προηγουμένως. Τα μέτρα θα πρέπει τώρα να ψηφιστούν και από τη Γερουσία.

Όπως σχολίαζαν επενδυτές, καθώς το Brexit και το ζήτημα του πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ουσιαστικά τελείωσαν, υπάρχει πλέον μια αίσθηση ανακούφισης πως αποφεύχθηκαν και στις δυο περιπτώσεις τα χειρότερα σενάρια.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύονταν κατά 0,47%, ο δείκτης Nikkei του Τόκιο καταγράφει κέρδη 2,66% στις 27.568 μονάδες, ο Hang Seng 0,88% στις 26.545 μονάδες, 0,53% ο ASX στις 6.700 μονάδες και ο Kospi 0,33% στις 2.817 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,5% στις 3.380 μονάδες.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v