Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας ανεβάζει τις μετοχές

Ο δείκτης Shanghai ενισχύεται 0,6%, ο Shenzen κερδίζει 1,5%. Mε άνοδο 0,7% έκλεισε ο Nikkei στο Τόκιο, κατά 0,3% υψηλότερα έκλεισε ο ASX στην Αυστραλία.

Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας ανεβάζει τις μετοχές

Ανοδικά κινούνται οι κινεζικές μετοχές, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για την ανάπτυξη της οικονομίας την περσινή χρονιά.

Ο δείκτης Shanghai ενισχύεται 0,6%, ο Shenzen κερδίζει 1,5%. Mε άνοδο 0,7% έκλεισε ο Nikkei στο Τόκιο, κατά 0,3% υψηλότερα έκλεισε ο ASX στην Αυστραλία. Πτώση 0,8% για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ και 1% και κατά 1% ο KOSPI στη Νότια Κορέα.

Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Κίνας, ενισχύοντας μια οικονομία που χάνει δυναμική ενόψει των επαναλαμβανόμενων εξάρσεων κορωνοϊού.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η μείωση κατά 10 μονάδες βάσης ανακοινώθηκε λίγο πριν τα στοιχεία δείξουν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4% το τελευταίο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η κίνηση ήταν υψηλότερη από την άνοδο 3,3% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, αλλά πιο χαμηλή από ό,τι τους προηγούμενους τρεις μήνες. 

Ωστόσο, για ολόκληρη την περσινή χρονιά, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε κατά 8,1%, πολύ πιο πάνω από τον στόχο της κυβέρνησης για άνω του 6%. 

Οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν αξιοσημείωτη πτώση τον Δεκέμβριο, καθώς η κυβέρνηση ενίσχυσε τους ελέγχους του ιού σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η έξαρση κρουσμάτων Ομικρον τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου πλέον, θα περιορίσει περαιτέρω το κλίμα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί 0,1% έναντι του κινεζικού γουάν, στα 6,34 γουάν ανά δολάριο, ενώ κινείται ανοδικά κατά 0,2% έναντι του ιαπωνικού γεν, στα 114,49 γεν ανά δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v