Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές απώλειες στις ασιατικές αγορές μετά τη Fed

Σε χαμηλό 15 μηνών οι μετοχές μετά το σήμα Fed για αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ισχυρές απώλειες στις ασιατικές αγορές μετά τη Fed

«Βουτιά» σε χαμηλό 15 μηνών κάνουν οι ασιατικές μετοχές, μετά την προειδοποίηση του επικεφαλής της Fed για τον πληθωρισμό και το σήμα που άφησε για αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο.

Η FOMC έκανε λόγο μια αύξηση κατά 25 μβ. του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου δανεισμού –θα είναι η πρώτη αύξηση επιτοκίων της Fed από τον Δεκέμβριο του 2018. Ο δε πρόεδρος Jerome Powell είπε πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει «αρκετό περιθώριο να αυξήσει τα επιτόκια χωρίς να απειλεί την αγορά εργασίας».

Το κλίμα επιβαρύνεται και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εντείνουν τις ανησυχίες για προβλήματα στις προμήθειες ενέργειας, με αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να παραμένουν σε πολυετή υψηλά.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατέγραφε απώλειες 2,2%, ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκανε «βουτιά» 3,11% στις 26.170 μονάδες, ο Shanghai Composite 1,78% στις 3.394 μονάδες, ο Kospi 3,5% στις 2.614 μονάδες, ο Hang Seng 2,5% στις 23.684 μονάδες και 1,77% ο ASX στις 6.838 μονάδες.

Η αγορά της Ταϊβάν παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v