Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές

Τα αδύναμα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την αμερικανική οικονομία, αλλά και οι φήμες για ενδεχόμενη παρέμβαση της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος δημιουργούν πιέσεις για τις ασιατικές αγορές

Τα αδύναμα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την αμερικανική οικονομία, αλλά και οι φήμες για ενδεχόμενη παρέμβαση της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος είναι οι βασικότερες αιτίες για την αρνητική πορεία των ασιατικών χρηματιστηριακών δεικτών κατά την σημερινή συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,21% στις 9844 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,64% στις 22517 μονάδες, ενώ κάθετη πτώση 2,35% καταγράφει ο κορεατικός Kospi.

Αρνητικό το κλίμα και στην κινεζική αγορά, καθώς ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,5% στις 2663 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,51% στις 2932 μονάδες.

Στην Ουάσιγκτον, η Βουλή των Αντιπροσώπων στήριξε με την ψήφο της την συμβιβαστική λύση για την αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας. Το μείζον ερώτημα είναι η αντίδραση των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και το εάν θα προχωρήσουν ή όχι σε υποβάθμιση των ΗΠΑ. Οι αναλυτές παράλληλα, προειδοποιούν ότι με την μείωση των δημοσίων δαπανών, θα υπάρξει και επιβράδυνση της οικονομίας μετά και τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τις δραστηριότητες στον κλάδο μεταποίησης.

Αρκετοί μάλιστα, όπως ο Joseph Capurso της Commonwealth Bank, εκτιμούν πως η Fed ίσως προχωρήσει σε τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αποδυναμώνοντας περαιτέρω το δολάριο. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το δολάριο διαπραγματεύεται στα 77,40 γεν, επίπεδο υψηλό για τους Ιάπωνες αξιωματούχους, ενώ στην αγορά συναλλάγματος επικρατούν φήμες νέας παρέμβασης από την BoJ. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε πως το γεν είναι «πολύ ισχυρό» και πως αρκετοί κλάδοι της οικονομίας θα υποστούν πλήγμα εάν συνεχιστεί το ράλι του ιαπωνικού νομίσματος. Ο κ. Noda διευκρίνισε ότι συζητεί το θέμα με την κεντρική τράπεζα της χώρας και τους εταίρους της Ιαπωνίας στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v