Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές

Επιμένει η νευρικότητα στις χρηματιστηριακές αγορές. Κάθετη πτώση στην Ασία. Η προσοχή στη συνεδρίαση της Fed. Ισχυρές πιέσεις στο Λονδίνο λόγω Vodafone και BG Group.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές παίρνοντας τη σκυτάλη από την Ασία όπου νωρίτερα οι περισσότεροι δείκτες έκλεισαν βαθιά στο κόκκινο. Η προσοχή στρέφεται στη μαζική φυγή των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές, αλλά και στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία εκτιμάται ότι αυτήn την εβδομάδα θα μειώσει κι άλλο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,49% στις 9.345 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,36% στις 4.146 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,15% στις 6.593 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει οριακή άνοδο 0,04% στις 9.873 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 1,29% στις 6.686 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες 1% στις 19.164 μονάδες.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει στις 28-29 Ιανουαρίου και η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει ότι θα αποφασιστεί νέα μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ. δολ. Έτσι, διατηρούνται οι πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές, που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα με την κατάρρευση του αργεντίνικου πέσο.

«Οι ξαφνικοί φόβοι για τις αναδυόμενες αγορές και το ενδεχόμενο πιθανού κεφαλαιακού κενού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες δημιουργούν νευρικότητα στους επενδυτές.  Ο κόσμος ήταν κάπως εφησυχασμένος μέχρι πρότινος, κατά συνέπεια είναι λογικό να υπάρχει μία διόρθωση» εξηγεί ο David Thebault της Global Equities.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η μετοχή της βρετανικής ενεργειακής BG Group (με βουτιά 12%) η οποία προειδοποίησε ότι η παραγωγή την προσεχή διετία θα είναι κατώτερη των προσδοκιών. Κάθετη πτώση 5,7% καταγράφει και η μετοχή της Vodafone καθώς η αμερικανική ΑΤ&Τ ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς του βρετανικού ομίλου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v