Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το αργεντίνικο πέσο πλήττει και τις ευρωαγορές

Βαθιά στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές. Πιέσεις στην περιφέρεια μετά τη μαζική φυγή των επενδυτών από τις αναδυόμενες. Η έκθεση της Ισπανίας στη Λατινική Αμερική. Κέρδη 1,6% για τη Renault.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της μαζικής φυγής των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές και με τους αναλυτές να εγείρουν τον κίνδυνο μετάδοσης του sell off. Η ανατίμηση του ευρώ έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών δημιουργεί de facto θέμα ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Πιο έντονες είναι οι πιέσεις στην ισπανική χρηματιστηριακή αγορά που άλλωστε έχει και τη μεγαλύτερη έκθεση στις αναδυόμενες της Λατινικής Αμερικής.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,33% στις 9.503 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,61% στις 4.211 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται χαμηλότερα κατά 0,03% στις 6.674 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί 2,87% στις 9.949 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά 2% στις 6.703 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατά 1,93% στις 19.434 μονάδες.

Στο κόκκινο και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

"Εκτιμούμε ότι το sell off στις αναδυόμενες θα γίνει χειρότερο" υποστηρίζει ο Lorne Baring της B Capital Wealth και συμπληρώνει: "Αδιαμφισβήτητα υπάρχει μετάδοση από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κλίματος".

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι μέχρι τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα οι κινήσεις στις χρηματιστηριακές αγορές θα είναι περιορισμένες.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Renault με κέρδη 1,6% καθώς η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei αποκαλύπτει ότι θα υπάρξει συγχώνευση της παγκόσμιας παραγωγής της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας με τη Nissan, με στόχο τη μείωση του ετήσιου κόστους κατά 3,87 δισ. δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v