Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε αρνητικό έδαφος γύρισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών μετατοπίζεται από την Άγκυρα στην Fed. Απώλειες πάνω από 1% για τους βασικούς δείκτες. Έχασε τα κέρδη η λίρα Τουρκίας. Πιέσεις στο φιορίνι Ουγγαρίας.

Η επιθετική αύξηση των επιτοκίων της Τουρκίας προκάλεσε αρχικά δυναμική άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές, η οποία όμως το μεσημέρι περιορίστηκε, με τους δείκτες να κινούντα στο κόκκινο. Στην καθοριστική για τις αγορές συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στρέφονται τα βλέμματα των επενδυτών.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις με άνοδο 1% και πλέον. Αυτήν την ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται με πτώση 1,61% στις 319 μονάδες. Ο FTSE στη Βρετανία υποχωρεί 1,04% στις 6.505 μονάδες, ο DAX στη Γερμανία διολισθαίνει 1,65% στις 9.253 μονάδες, ενώ ο CAC στη Γαλλία κινείται 1,49% χαμηλότερα στις 4.123 μονάδες. 

Ο ισπανικός δείκτης IBEX που έφτασε έως 2,3% υψηλότερα, υποχωρεί αυτήν την ώρα 1,20% στις 9.761 μονάδες, ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ καταγράφει απώλειες 1,48% στις 19.160 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης υποχωρεί 1% και πλέον.

Οι αγορές futres της Wall Street προοιωνίζονται αρνητικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Με εκτίναξη αντέδρασαν νωρίτερα οι μετοχές και τα νομίσματα της Ασίας. Σημειώνεται ότι οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ είχαν προσθέσει έκτακτες βάρδιες στα desks τους χθες το βράδυ, προβλέποντας τις μαζικές εντολές που δόθηκαν μετά τη μεσονύχτια απόφαση στην Άγκυρα.

Η αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας από το 7,75% στο 12% σε έκτακτη συνεδρίαση ακολουθεί τις ανάλογες κινήσεις σε Ινδία, Βραζιλία αλλά και Νότια Αφρική και εντάσσεται στην προσπάθεια των αναπτυσσόμενων οικονομιών να προσελκύσουν ρευστό και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις αγορές τους.

Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο πρωτοστάτησε στα χρηματιστηριακά κέρδη, κλείνοντας με άνοδο 2,7% στις 15.384 μονάδες. Στην Ινδονησία, που θεωρείται από τις πλέον ευάλωτες οικονομίες, λόγω του τεράστιου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, σημειώθηκε άνοδος 1,4% στο χρηματιστήριο. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ εμφανίζει άνοδο 1,02%, ενώ ο Kospi στην Κορέα 1,2%. Στη Σαγκάη τα κέρδη περιορίζονται στο +0,3%. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού ενισχύεται 1,5%.

Η προοπτική απόσυρσης της παροχής ρευστότητας από την αμερικανική Federal Reserve έχει προκαλέσει νευρικότητα στις αναδυόμενες αγορές από τις αρχές του καλοκαιριού. Σήμερα, αναμένεται η ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Fed στις ΗΠΑ, από την οποία αναμένεται συνέχιση της απόσυρσης ρευστότητας.

Στις αναδυόμενες, η κεντρική τράπεζα της Μαλαισίας πραγματοποιεί σήμερα τακτική συνεδρίαση για τα επιτόκια. Στη Λ. Αμερική, το Μεξικό και η Κολομβία θα καθορίσουν τα επίπεδα των επιτοκίων την Παρασκευή. Προβλέπεται να κρατήσουν σταθερή πιστωτική πολιτική, αλλά όχι για πολύ, σύμφωνα με την άποψη της πλειονότητας των αναλυτών.

Οι κάθετες πτώσεις στη λίρα Τουρκίας και το πέσο Αργεντινής τρόμαξαν έντονα τους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας παγκόσμιο ξεπούλημα στα αναπτυσσόμενα χρηματιστήρια και νομίσματα.

Σήμερα, η λίρα Τουρκίας εκτινάχθηκε 3,9% μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας αλλά αργότερα έχασε τα κέρδη της. Το γουόν Νοτίου Κορέας αποκόμισε τα μεγαλύτερα κέρδη σε τέσσερις μήνες, ενώ το γεν αποδυναμώθηκε έναντι όλων των 16 ανταγωνιστικών του νομισμάτων. Το πέσο της Αργεντινής, που εξακολουθεί να πάσχει από μεγάλα εσωτερικά προβλήματα, είχε κέρδη μόλις 0,1%.

Όμως, ενώ τα νομίσματα των οικονομιών των οποίων οι κεντρικές τράπεζες παρεμβαίνουν κινούνται υψηλότερα, τα νομίσματα των κεντρικών τραπεζών που προβλέπεται να μην κινηθούν υφίστανται πιέσεις. Με πτώση 1,2% αντιδρά το φιορίνι Ουγγαρίας, ενώ το ραντ Ν. Αφρικής υποχωρεί 0,8%.

Τα αμερικανικά μακροπρόθεσμα ομόλογα και ο χρυσός υποχωρούν επί τρίτη ημέρα.

Κατά την BlackRock, πάντως, η τουρκική κίνηση θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αναδυόμενες οικονομίες, που υπέστησαν έξοδο επενδυτικών κεφαλαίων 1,87 τρισ. δολ. από τα χρηματιστήριά τους στην εβδομάδα ως τις 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v