Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό «γύρισμα» στις ευρωπαϊκές αγορές

Επανέρχονται τα σενάρια αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων και οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στην Janet Yellen, αναμένοντας ενδείξεις ως προς τον χρόνο της αύξησης. Στο επίκεντρο η αυτοκινητοβιομηχανία, μετά το "χειρόφρενο" που "τραβά" η VW στην παραγωγή Passat και Golf. Οριακές μεταβολές στα futures της Wall.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την πρωινή αντίδραση, με τις τράπεζες να παραμένουν στο προσκήνιο και τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα στις ΗΠΑ, ευελπιστώντας πως η συνάντηση της Fed στο Jackson Hole στο τέλος της εβδομάδας θα δώσει κάποιες ενδείξεις ως προς τον χρόνο μιας ενδεχόμενης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, θα μιλήσει στην ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών την Παρασκευή και οι αγορές θα παρακολουθούν στενά τα σχόλιά της για την αμερικανική οικονομία.

Ήδη το δολάριο κινείται ανοδικά, ενώ ο χρυσός υποχωρεί σε χαμηλό δύο εβδομάδων, λόγω της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων.

Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο βρίσκεται ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, και κυρίως η μετοχή της Volkswagen, μετά τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε το Σάββατο το Bloomberg, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία «τραβά χειρόφρενο» στην παραγωγή Passat και Golf λόγω της δικαστικής διαμάχης στην οποία βρίσκεται με προμηθευτές της.

Η μετοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας γύρισε σε θετικό πεδίο μετά την ανακοίνωση εκπροσώπου της πως αργότερα σήμερα θα ξαναξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές.

Εν τω μεταξύ, ράλι σχεδόν 12% κάνει η μετοχή της Syngenta, μετά το "πράσινο φως" που έδωσε η αμερικανική επιτροπή ξένων επενδύσεων για την εξαγορά της από την κινεζική ChemChina.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον ευρωπαϊκό PMI μηνός Αυγούστου, καθώς και η εκτίμηση για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρώπη που θα ανακοινωθούν αύριο (σ.σ. εκ παραδρομής γράφτηκε ότι τα στοιχεία ανακοινώνονται σήμερα).

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,09% χαμηλότερα στις 339 μονάδες, κατά 0,67% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.473 μονάδες και κατά 0,29% ο δείκτης CAC του Παρισού στις 4.387 μονάδες, ενώ πτώση 0,16% καταγράφει ο ιταλικός FTMIB στις 16.284 μονάδες και 0,3% ο ισπανικός IBEX στις 8.428 μονάδες. Εν τω μεταξύ, χαμηλότερα κατά 0,48% κινείται ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.826 μονάδες.

Οριακές μεταβολές στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v