Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές

Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ περιμένουν οι επενδυτές. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και η εξέλιξη της υπόθεσης Apple. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Σε υψηλότερο επίπεδο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου (που ωστόσο παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο) και τα τελευταία στοιχεία για την μεταποίηση στην Κίνα να βελτιώνουν κάπως το κλίμα.

Όμως, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις ΗΠΑ, εν αναμονή της ανακοίνωσης των στοιχείων για την απασχόληση (αύριο Παρασκευή), που εκτιμάται ότι θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Fed σε ό,τι αφορά τα επιτόκια.

Εν τω μεταξύ, η αγορά παρακολουθεί με ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης Apple, μετά την απόφαση της Κομισιόν που διατάζει την αμερικανική εταιρεία να επιστρέψει στην Ιρλανδία φόρους ύψους 13 δισ. δολαρίων. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση τόσο της Apple όσο και της Ιρλανδίας, ενώ πυροδότησε ακόμα και φημολογία για... Irexit.

Προβληματισμός και για την Ισπανία, όπου η διατήρηση του πολιτικού αδιεξόδου «δείχνει» τρίτο γύρο εκλογών.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,7% υψηλότερα στις 346 μονάδες, κατά 0,8% ενισχύεται ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.475 μονάδες και κατά 0,4% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.635 μονάδες, ενώ κέρδη 1,45% καταγράφει ο ισπανικός δείκτης IBEX στις 8.843 μονάδες και 1,1% ο ιταλικός FTMIB στις 17.135 μονάδες. Αντιθέτως, χαμηλότερα κατά 0,1% κινείται ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.774 μονάδες..

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η EPFR Global, εδώ και περισσότερο από έξι μήνες σημειώνεται σταθερά εκροή χρημάτων από funds ευρωπαϊκών μετοχών κάθε εβδομάδα. Όπως αναφέρει η WSJ, από την αρχή του έτους οι εκροές ανέρχονται σε 86 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να αντιστρέφονται περίπου τα δυο τρίτα των εισροών του προηγούμενου έτους, που ανήλθαν σε 123 δισ. δολάρια.

Άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται κατά 0,15-0,25%.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v