Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλότερα οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Η ανακοίνωση του FBI ότι δεν υπάρχει λόγος να ασκηθεί δίωξη κατά της Κλίντον, ανακουφίζει τις αγορές. Συνεχίζεται η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων. Απρόσμενη πτώση στις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Στις αυριανές εκλογές στις ΗΠΑ στρέφεται η προσοχή των επενδυτών, ενώ συνεχίζεται η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων.

Το FBI κατέληξε πως δεν υπάρχει λόγος να ασκηθεί δίωξη στην Χίλαρι Κλίντον για τα email της, κάτι που χαροποιεί τις αγορές, αφού θεωρού την υποψήφια των Δημοκρατικών ως κάποια που θα διατηρήσει το status quo, σε αντίθεση με τον Τραμπ, ο οποίος θεωρείται απρόβλεπτος. Δημοσκόπηση του Bloomberg δίνει προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων στην Κλίντον, ενώ άλλη δημοσκόπηση των Financial Times δείχνει πως η "εταιρική Αμερική" δεν είναι ικανοποιημένη με κανέναν από τους δυο υποψηφίους, ωστόσο προτιμά να κερδίσει η Κλίντον στις εκλογές.

Στην Ευρώπη, η HSBC ανακοίνωσε χειρότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα, με τα προ φόρων κέρδη της να καταγράφουν πτώση 86%, ενώ η Ryanair ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους ύψους 1,168 δισ. ευρώ για το εξάμηνο, έναντι κερδών 1,15 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Εν τω μεταξύ, στο προσκήνιο επανέρχεται η Volkswagen, καθώς, όπως γνωστοποιήθηκε χθες Κυριακή, Γερμανοί εισαγγελείς έχουν διευρύνει την έρευνα για το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων, περιλαμβάνοντας τώρα σε αυτήν και τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου Hans Dieter Poetsch.

Από τον τραπεζικό κλάδο, το ίδρυμα της Monte dei Paschi di Siena πρότεινε για νέο πρόεδρο τον επιχειρηματία Alessandro Falciai, ο οποίος κατέχει ποσοστό κατά τι λιγότερο από το 2% στην τράπεζα. Η πρόταση θα συζητηθεί στην γενική συνέλευση των μετόχων, στις 24 Νοεμβρίου.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη, που υποχώρησαν κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου, ενώ το πρωί η Γερμανία ανακοίνωσε τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες Σεπτεμβρίου, οι οποίες κατέγραψαν απρόσμενη πτώση 0,6%.

Με ενδιαφέρον αναμένονται παράλληλα οι εξελίξεις σε ότι αφορά το Brexit, αλλά και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει κέρδη 1,23% στις 332 μονάδες, 1,35% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.783 μονάδες, 1,76% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.454 μονάδες και 1,6% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.422 μονάδες. 

Σημαντική άνοδο στη Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται έως και 1,6%.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v