Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγνόησαν το ιταλικό δημοψήφισμα οι ευρωαγορές

Κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια με εξαίρεση τον δείκτη MIB του Μιλάνου (-0,21%). Γύρισε ανοδικά το ευρώ έναντι του δολαρίου. Πάνω από τα 52 δολ. το πετρέλαιο.

Ψύχραιμα αντέδρασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη νίκη του «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα και στη παραίτηση Ρέντσι.

Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,56% στις 341 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,24% στις 6.746 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,63% στις 10.684 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1% στις 4.574 μονάδες.

Ωστόσο πιέσεις –έστω και ήπιες- ασκήθηκαν στο ιταλικό χρηματιστήριο καθώς υποχώρησε 0,21% στις 17.050 μονάδες.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών καθώς αναμένεται να υπάρξει φυγή καταθέσεων.

Από πλευράς τίτλων, πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν ο τραπεζικός κλάδος με τον εν λόγω ιταλικό δείκτη να καταγράφει πτώση 2,2%. Ενδεικτικά οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών Banca Monte dei Paschi και Unicredit υποχώρησαν 4,2% και 3,4% αντίστοιχα.

Επίσης, το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος προκάλεσε αρχικά ισχυρές πιέσεις στο ευρώ.

Νωρίτερα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είχε φτάσει να υποχωρεί σε χαμηλό 1,5 έτους στο 1,0505 δολ. Ωστόσο, αργότερα, οι πιέσεις αποκλιμακώθηκαν με το ευρώ να γυρίζει ανοδικά στο 1,0726 από 1,0667 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στον αντίποδα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές αναμένουν να τεθεί σε ισχύ η απόφαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια. Σήμερα ο μαύρος χρυσός ενισχύεται 0,7% στα 52,03 δολάρια ανά βαρέλι.

Εν τω μεταξύ, τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Markit για τον PMIτης ευρωζώνης, έδειξαν πως η επιχειρηματική δραστηριότητα αυξήθηκε τον Νοέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό από την αρχή του έτους. Ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε στο 53,9 τον Νοέμβριο, χαμηλότερα από το αρχικώς εκτιμώμενο 54,1, αλλά υψηλότερα από το 53,3 του Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως σήμερα και αύριο συνεδριάζουν το Eurogroup και τοEcofin, ωστόσο ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν θα απουσιάζει.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,8% στα 1.168 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v