Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις τράπεζες

Οριακή άνοδο σημείωσε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Στο επίκεντρο οι τράπεζες. Πτώση για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Με ήπιες διακυμάνσεις και μικτές τάσεις κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση πριν την γιορτή των Χριστουγέννων.

Όπως ήταν αναμενόμενο στο επίκεντρο του περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τράπεζες και ιδιαίτερα οι εξελίξεις στην ιταλική Monte deiPaschi di Siena καθώς υπέβαλε επίσημα αίτημα για κρατική βοήθεια λίγα λεπτά μετά από ψήφισμα της ιταλικής κυβέρνησης για τη διάσωσή της.

Σημειώνεται ότι οι λεπτομέρειες της διάσωσης δεν έχουν οριστικοποιηθεί, όμως θα περιλαμβάνουν αναγκαστική μετατροπή ομολόγων σε μετοχές, σε με προσπάθεια να προστατευθούν οι μικροεπενδυτές.

Κατόπιν των εξελίξεων αυτών, το Ιταλικό Χρηματιστήριο ανακοίνωσε νωρίς το πρωί πως αναστέλλει τη διαπραγμάτευση μετοχών, παραγώγων και δέκα ομολόγων της Monte dei Paschi di Siena.

Η είδηση για τη διάσωση της Monte dei Parchi οδήγησε σε αξιόλογη άνοδο 1% τον ιταλικό δείκτη MIB.

Στο μεταξύ, σε αρχικό συμβιβασμό με την αμερικανική δικαιοσύνη κατέληξαν οι Deutsche Bank και Credit Suisse με την πρώτη να καλείται να καταβάλει πρόστιμο ύψους 7,2 δισ. δολαρίων και η δεύτερη 5,3 δισ.

Η μετοχή της Deutsche Bank ενισχύθηκε 0,3% ενώ ο τίτλος της Credit Suisse σημείωσε πτώση 1,2%.

Παράλληλα, πιέσεις ασκούνται στην τιμή του πετρελαίου καθώς επενδυτές κατοχυρώνουν τα κέρδη από την άνοδο των προηγούμενων ημερών. Σήμερα ο μαύρος χρυσός υποχωρεί 0,1% στα 52,88 δολάρια ανά βαρέλι.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,04% στις 359 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,06% στις 7.068 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,05% στις 11.449 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 4.591 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,38% στις 9.369 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 1,05% στις 19.321 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,3% στα 1.134 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύεται 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0442 από 1,0438 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v