Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες διακυμάνσεις στις ευρωαγορές

Στις τράπεζες στραμμένη η προσοχή σήμερα, μετά τις εξελίξεις σε Monte dei Paschi, Deutsche Bank, Credit Suisse και Barclays. Περιορισμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω Χριστουγέννων. Ημιαργία σήμερα στη Βρετανία. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Πρωταγωνιστής ο τραπεζικός κλάδος στη σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, μετά το πλήθος εξελίξεων που ήρθαν στο φως από νωρίς σήμερα το πρωί, ωστόσο οι αγορές κινούνται σταθεροποιητικά, με περιορισμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον εν όψει Χριστουγέννων.

Η Monte dei Paschi di Siena γνωστοποίησε πως υπέβαλε επισήμως αίτημα για κρατική διάσωση, λίγα λεπτά αφότου η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε ψήφισμα για τη διάσωση της προβληματικής τράπεζας, ενώ οι Deutsche Bank και Credit Suisse κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμβιβασμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για υποθέσεις που αφορούσαν τοξικούς τίτλους. Και χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε μήνυση κατά της Barclays για εξαπάτηση επενδυτών.

Η Monte dei Paschi di Siena είχε γνωστοποιήσει χθες ότι απέτυχε να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια από την αγορά, και έτσι προσέφυγε στο κράτος για να ζητήσει προληπτική δημόσια ανακεφαλαιοποίηση. Οι λεπτομέρειες της διάσωσης δεν έχουν οριστικοποιηθεί, όμως θα περιλαμβάνουν αναγκαστική μετατροπή ομολόγων σε μετοχές, με προσπάθεια να προστατευθούν οι μικροεπενδυτές.

Κατόπιν των εξελίξεων αυτών, το Ιταλικό Χρηματιστήριο ανακοίνωσε πως αναστέλλεται η διαπραγμάτευση μετοχών, παραγώγων και δέκα ομολόγων της Monte dei Paschi di Siena σήμερα Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, η Deutsche Bank κατέληξε σε κατ’ αρχήν συμβιβασμό ύψους 7,2 δισ. δολαρίων με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης (σχεδόν το μισό απ’ όσο προβλέπονταν αρχικά ότι θα ανέρχονταν το πρόστιμο), ενώ η Credit Suisse θα καταβάλει περίπου 5,3 δισ. δολάρια.

Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης υποχωρεί ελαφρώς, κατά 0,16%, ενώ ο ιταλικός καταγράφει κέρδη 1,66%. Άνοδος 2,6% για τη μετοχή της Deutsche Bank ενώ κατά περίπου 1% υποχωρεί η μετοχή της Credit Suisse.

Οι δείκτες Stoxx 600, FTSE 100, CAC και DAX εμφανίζουν οριακή μεταβολή στις 359, 7.058, 4.836 και 11.466 μονάδες αντίστοιχα, ενώ ο ιταλικός FTMIB ενισχύεται κατά 0,9% στις 19.293 μονάδες. Σημειώνεται πως σήμερα είναι ημιαργία στο Λονδίνο και για τον λόγο αυτόν το βρετανικό χρηματιστήριο θα κλείσει νωρίτερα.

Άνοιγμα της Wall Street με οριακές μεταβολές δείχνουν τα futures της Wall Street.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v