Ήπιες μεταβολές στις ευρωαγορές μετά τις γερμανικές εκλογές

Η «επόμενη μέρα» των γερμανικών εκλογών στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Πιέσεις στο ευρώ λόγω της ανόδου του AfD. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall Street.

Ήπιες κινήσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών -και κυρίως την άνοδο του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία στην τρίτη θέση- να μονοπωλεί το ενδιαφέρον.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξασφάλισε μια τέταρτη θητεία, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να είναι δύσκολες, την ώρα που θα έρχεται αντιμέτωπη με μια πιο κατακερματισμένη βουλή, μετά την είσοδο ακροδεξιού κόμματος στην Bundestag για πρώτη φορά ύστερα από περισσότερο από μισόν αιώνα.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται στις 383 μονάδες, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης γύρισε σε θετικό έδαφος, στις 12.608 μονάδες (+0,12%), κατά 0,26% υποχωρεί ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.292 μονάδες και κατά 0,25% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.268 μονάδες.

Πιέσεις δέχεται το ευρώ, που υποχωρεί 0,58% έναντι του αμερικανικού, στο 1,1882 δολάριο, ενώ η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται λίγο χαμηλότερα, στο 0,4%.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να έχει ζητήσει μεταβατική περίοδο μετά τις 29 Μαρτίου 2019, όταν η χώρα αποχωρεί και επισήμως από την ΕΕ. Ωστόσο, σε ομιλία της την Παρασκευή, η Μέι δεν κατάφερε να περιγράψει πώς θα μπορούσε να είναι η νέα σχέση ΕΕ-Βρετανίας, με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ να τονίζει πως η Ευρώπη δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μια νέα εμπορική συμφωνία, πόσω μάλλον μια συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο, αν δεν έχει ξεκάθαρες προσφορές.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει επίσης η ανησυχία για τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα, ενώ σήμερα οι Κούρδοι του Ιράκ προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν για την ανεξαρτησία τους.

Σημειώνεται πως σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του Ινστιτούτου IFO για το επιχειρηματικό κλίμα Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, το οποίο κινήθηκε χαμηλότερα των προσδοκιών. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στις 115,2 μονάδες, από 115,9 τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πως ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.

Από το εταιρικό «μέτωπο», η Lufthansa είναι προετοιμασμένη να καταβάλει 200 εκατ. ευρώ για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της AirBerlin, σύμφωνα με το Reuters. Επίσης, η Unilever  ανακοίνωσε πως συμφώνησε να αγοράσει την Carver Korea από τις Goldman Sachs και Bain Capital Private Equity, προς 2,27 δισ. ευρώ, ενώ η ABB θα αποκτήσει την GE Industrial Solutions προς 2,6 δισ. δολάρια.

Σταθεροποιητικό ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που κινούνται περίπου 0,05% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v