Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με πτώση έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Παρίσι, Μαδρίτη. Οριακή άνοδος για τον γερμανικό δείκτη DAX 30. Πιέσεις στο ευρώ. Υψηλότερα η τιμή του πετρελαίου.

Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν οι ευρωαγορές καθώς προβλημάτισαν τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών.

Η Αγκέλα Μέρκελ μπορεί να κέρδισε τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσει σε δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Επιπλέον αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD. Σημειώνεται ότι ακροδεξιό κόμμα μπαίνει στην Μπούντεσταγκ για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μισό αιώνα.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το Brexit με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ζητά μεταβατική περίοδο δύο ετών μετά τον Μάρτιο του 2019. «Χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία», σχολίασε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Michael Barnier.

Επιπλέον, σε "Aa2" από "Aa1" υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου η Moody's, επαναφέροντας το σταθερό outlook (από αρνητικό).

Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε "Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκτάει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ότι ο πληθωρισμός θα επιτύχει τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά γνωρίζει πως απαιτείται ακόμα ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής διευκόλυνσης για να οδηγηθεί ο πληθωρισμός υψηλότερα".

Στο εταιρικό μέτωπο, η Lufthansa είναι έτοιμη να δαπανήσει 200 εκατ. ευρώ για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της AirBerlin.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,18% στις 383 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,13% στις 7.301 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,02% στις 12.594 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,27% στις 5.267 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,07% στις 10.194 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,66% στις 22.382 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου (WTI) ενισχύεται 2% στα 51,68 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,7% στα 1.306 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,8% έναντι του δολαρίου στο 1,1856 από 1,1947 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v