Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στις ευρωαγορές λόγω Β. Κορέας

Κλιμακώνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα. Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Μέρκελ για τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό. Ρεπορτάζ αναφέρουν πως η Siemens επέλεξε τη γαλλική Alstom για συγχώνευση δραστηριοτήτων.

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε μία μονάδα χαμηλότερα στις 384. Ο FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί 0,2% στις 7.289, ο DAX κινείται 0,2% χαμηλότερα στις 12.570 μονάδες και ο γαλλικός CAC καταγράφει πτώση 0,2% στις 5.260.

Οι επενδυτές λαμβάνουν το νήμα από τις ασιατικές μετοχές, οι οποίες βρίσκονται σε αρνητικά πρόσημα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δήλωσε τη Δευτέρα πως tweet του Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συνιστά κήρυξη πολέμου. Ως εκ τούτου, η Πιονγιάνγκ διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει με αντίμετρα, μεταξύ των οποίων και η κατάρριψη αμερικανικών βομβαρδιστικών, ακόμη κι αν δεν βρίσκονται στον εναέριο χώρο της Βόρειας Κορέας.

Στη Γερμανία, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις για κυβερνητικό συνασπισμό με τρία άλλα κόμματα, αφότου το ακροδεξιό AfD ξεπέρασε τις προσδοκίες και έγινε τρίτο κόμμα στο κοινοβούλιο.

Στις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ξανάρχισαν με δυσκολίες, αφότου ο ανώτατος Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε πως δεν μπορεί να συζητηθεί μια μεταβατική συμφωνία, όπως έχει ζητήσει η Τερέζα Μέι, πριν διευθετηθούν τα ζητήματα των δικαιωμάτων των πολιτών, των ιρλανδικών συνόρων και του λογαριασμού εξόδου.

Στο μεταξύ στην Ιαπωνία, πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας κατέδειξαν πως η BoJ θα διατηρήσει την τρέχουσα νομισματική πολιτική. Οι φορείς χάραξης πολιτικής δείχνουν αισιόδοξοι, δεδομένου ότι σταμάτησαν να υποχωρούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Στον εταιρικό κόσμο, η Siemens πρόκειται να επιλέξει τη γαλλική αντίπαλο Alstom για συγχώνευση των δραστηριοτήτων σιδηροδρόμου, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Σήμερα δημοσιεύει ενδιάμεσα οικονομικά αποτελέσματα η εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου Boohoo.com.

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, αναμένονται σήμερα στοιχεία της βρετανικής στεγαστικής τράπεζας Nationwide για τις τιμές κατοικιών, στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη σε Γαλλία και Ιταλία και για το βρετανικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v