Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» 2,4% στο χρηματιστήριο της Ισπανίας

Οι εξελίξεις στην Καταλονία παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Πτώση άνω του 2% για τον IBEX, που παρασύρει χαμηλότερα και το χρηματιστήριο της Ιταλίας. Χαμηλότερα τα futures της Wall Street.

Η επιδείνωση της κρίσης στην Ισπανία, μετά το αιματηρό δημοψήφισμα της Κυριακής και τις δηλώσεις του επικεφαλής της της καταλανικής κυβέρνησης περί κήρυξης ανεξαρτησίας «εντός των ημερών», προβληματίζει τους επενδυτές, με το χρηματιστήριο της Ισπανίας να εμφανίζει σημαντικές απώλειες, που παρασύρουν και το χρηματιστήριο της Ιταλίας. 

Ο δείκτης IBEX υποχωρεί πάνω από 2%, οδεύοντας προς την καταγραφή της χειρότερης μέρας των τελευταίων 14 ετών, με "βαρίδι" τις ισπανικές τράπεζες, που πιέζονται λόγω των ανησυχιών για τις καταλανικές τράπεζες, παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο της Caixabank (της μεγαλύτερης τράπεζας της Καταλονίας) όσο και του Ισπανού υπουργού Οικονομίας πως οι καταθέσεις είναι ασφαλείς.

Νωρίτερα, η Caixabank σε σημείωμά της προς το προσωπικό της επαναλάμβανε πως «ο μοναδικός σκοπός» της τράπεζας είναι «να προστατεύει πάντα τα συμφέροντα των πελατών, μετόχων και υπαλλήλων, εγγυώμενη την ακεραιότητα των καταθέσεων». Και η Banco Sabadell επιχείρησε να καθησυχάσει τους πελάτες, λέγοντας, δια στόματος του προέδρου της, πως «διαθέτει τους μηχανισμούς και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχίσει να δραστηριοποιείται κανονικά εντός της ευρωζώνης, εγγυώμενη τα συμφέροντα των μετόχων πελατών και υπαλλήλων της, σε οποιοδήποτε σενάριο».

Οι τιμές των μετοχών και των δυο τραπεζών καταγράφουν απώλειες περίπου 4%.

Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουζδεμόντ, δήλωσε στο BBC πως η κυβέρνησή του θα κηρύξει ανεξαρτησία από την Ισπανία «στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης», ενώ ο Βασιλιάς Φίλιππος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα καταδίκασε τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, χαρακτηρίζοντας «σωστή και ξεκάθαρη» την ομιλία του Βασιλιά, είπε πως οι επιχειρήσεις δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την κρίση με την Καταλονία.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνωστοποίησε πως θα ζητήσει από τις τράπεζες τις ευρωζώνης να βάλουν στην άκρη περισσότερο ρευστό ώστε να καλύψουν τα νέα "κόκκινα" δάνεια από το επόμενο έτος. Από 1ης Ιανουαρίου, οι τράπεζες θα έχουν το πολύ δυο χρόνια να βάλουν στην άκρη κεφάλαια για να καλύψουν το 100% της αξίας των μη εξυπηρετούμενων μη εξασφαλισμένων δανείων και επτά χρόνια για να καλύψουν όλα τα εξασφαλισμένα "κόκκινα" δάνεια, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ. 

Εξάλλου, σήμερα ανακοινώθηκαν τα τελικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, με τον σύνθετο PMI να αυξάνεται στις 56,7 μονάδες από 55,7 τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,24% στις 389 μονάδες, στις 7.457 μονάδες υποχωρεί ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, λίγο υψηλότερα ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.915 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,36% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.348 μονάδες, ενώ «βουτιά» 2,3% κάνει ο ισπανικός δείκτης IBEX υποχωρώντας κάτω από τις 10.000 μονάδες, παρασύροντας και τον ιταλικό FTSE MIB 1,2% χαμηλότερα στις 22.499 μονάδες.

 Άνοιγμα της Wall Street σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones, Nasdaq.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v