Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες 2,9% στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 15 μηνών σημείωσε ο ισπανικός δείκτης IBEX. «Βαρίδι» οι ισπανικές τράπεζες. Άνοδος για τον DAX 30. Οριακή πτώση μετά από εννέα ανοδικές μέρες για τον Stoxx 600. Ενισχύεται το ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων στην Καταλονία.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης, Carles Puigdemont, δήλωσε στο BBC ότι θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας είτε στο τέλος της εβδομάδας είτε στις αρχές της επόμενης. Παράλληλα, ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας σε τηλεοπτικό διάγγελμά του καταδίκασε το αποσχιστικό κίνημα της Καταλονίας.

Ο δείκτης IBEX υποχώρησε 2,85% στις 9.964 μονάδες, καταγράφοντας τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 15 μηνών, με "βαρίδι" τις ισπανικές τράπεζες, που πιέστηκαν λόγω των ανησυχιών για τις καταλανικές τράπεζες, παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο της Caixabank (της μεγαλύτερης τράπεζας της Καταλονίας) όσο και του Ισπανού υπουργού Οικονομίας πως οι καταθέσεις είναι ασφαλείς.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνωστοποίησε πως θα ζητήσει από τις τράπεζες τις ευρωζώνης να βάλουν στην άκρη περισσότερο ρευστό ώστε να καλύψουν τα νέα "κόκκινα" δάνεια από το επόμενο έτος. Από 1ης Ιανουαρίου, οι τράπεζες θα έχουν το πολύ δυο χρόνια να βάλουν στην άκρη κεφάλαια για να καλύψουν το 100% της αξίας των μη εξυπηρετούμενων μη εξασφαλισμένων δανείων και επτά χρόνια για να καλύψουν όλα τα εξασφαλισμένα "κόκκινα" δάνεια, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 56,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο (όσο η αρχική εκτίμηση), από 55,7 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο σύνθετος δείκτης ανεκτέλεστων εργασιών αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011, στις 54,3 μονάδες από 53 τον Αύγουστο. Ο τελικός δείκτης PMI του τομέα υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 55,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο (55,6 η αρχική εκτίμηση) από 54,7 μονάδες τον Αύγουστο.

Στο εταιρικό μέτωπο, τα βρετανικά σούπερ μάρκετ Tesco ανακοίνωσαν αύξηση 3,7% στα έσοδα εξαμήνου στις 28,3 δις. στερλίνες.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,08% στις 390 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,01% στις 7.467 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,53% στις 12.970 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,08% στις 5.363 μονάδες.

Παράλληλα, ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,44% στις 22.456 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,2% στα 50,52 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1.276 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται οριακά 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1753 από 1,1745 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v