Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακά ενισχυμένες οι ευρωπαϊκές αγορές

Στο επίκεντρο των επενδυτών σήμερα η προκαταρκτική συμφωνία για συνασπισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, τα πρακτικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα δυνατά στοιχεία εισαγωγών και εξαγωγών της Κίνας.

Με το βλέμμα στη συμφωνία των αρχηγών του μεγάλου συνασπισμού (CDU/CSU, SPD) Άνγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς οι επενδυτές σήμερα. Η προκαταρκτική συμφωνία οδηγεί το ευρώ σε άνοδο κατά 0,75%, στα 1,2127 δολάρια, σε υψηλό τριετίας.

Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια –πλην Ιαπωνίας- με την αισιοδοξία για τα αμερικανικά εταιρικά αποτελέσματα και την άνοδο των πετρελαϊκών τιμών να στηρίζουν τους δείκτες, ενώ στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλαν και τα στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,8% στα 15,33 τρισεκατομμύρια γουάν, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 18,7% στα 12,46 τρισεκατομμύρια γουάν, το 2017.

Παράλληλα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι εισήγαγε ποσότητα πετρελαίου ρεκόρ την περσινή χρονιά, κάνοντας τη χώρα τον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον πλανήτη. Οι εισαγωγές της, κατά μέσο όρο έφθασαν τα 8,43 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2017, με άνοδο περίπου 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Στον εταιρικό κόσμο, ο όμιλος Kering θέλει να διανείμει στους επενδυτές το 70% των μετοχών της Puma, σύμφωνα με το Reuters. Και αυτά τα νέα οδήγησαν τις μετοχές της Puma σε απώλειες περισσότερο από 10%.

Οι μετοχές της Fiat καταγράφουν άνοδο κατά 2,7%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα μεταφέρει την παραγωγή φορτηγών από το Μεξικό στο Μίσιγκαν το 2020.

Από πλευράς οικονομικών δεδομένων, στη Γαλλία ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 1,2% τον Δεκέμβριο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για μικρή αύξηση, ενώ και στην Ισπανία καταγράφηκε απότομη πτώση από το 1,8%, που ήταν το Νοέμβριο.

Επιστρέφοντας στις ευρωπαϊκές αγορές, ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά κατά 0,12% στις 13,217 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 επίσης ανοδικά κατά 0,18% στις 5,498 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 οριακά ενισχυμένος κατά 0,19% στις 7,777 μονάδες ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται οριακά ανοδικά κατά 0,08% στις 397 μονάδες.

Θετικά τα futures για το άνοιγμα της Wall Street.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v