Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο προσκήνιο σήμερα η δημοσίευση των εταιρικών κερδών, η ομιλία Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση και τις υποδομές, αλλά και η μικτή εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σήμερα οικονομικά δεδομένα της ευρωζώνης και εταιρικά κέρδη, καθώς συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις των επιχειρήσεων για το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημείωσε νέα υποχώρηση τον Ιανουάριο του 2018 και διαμορφώθηκε στο 1,3% από 1,4% τον Δεκέμβριο του 2017, όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές.

Η Banco Santander, η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης σε όρους αγοραίας αξίας, ανακοίνωσε πτώση 4% στα καθαρά κέρδη του δ’ τριμήνου, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τις οποίες αποδίδει στις έκτακτες προβλέψεις στις αμερικανικές μονάδες της. Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 1,54 δισ. ευρώ για το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2017, έναντι κερδών 1,46 δισ. που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η εταιρεία Hennes & Mauritz (Η&Μ), λιανικής πώλησης ρούχων, ανακοίνωσε τα σχέδια της για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, μετά την πτώση στα καθαρά κέρδη της κατά 32%, στο τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Η H&Μ είχε καθυστερήσει, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, τη μετάβαση στις διαδικτυακές πωλήσεις. Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία είναι πια σε πλήρη εξέλιξη, οι αυξανόμενες πωλήσεις στο ίντερνετ δεν αντισταθμίζουν πλήρως την πτώση στα καταστήματα.

Η ελβετική ιδιωτική τράπεζα Julius Baer ανακοίνωσε υψηλότερα του αναμενόμενου κέρδη για το 2017, ενώ γνωστοποίησε την εξαγορά μονάδας διαχείρισης πλούτου στη Βραζιλία. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της κατέγραψαν άνοδο 14% το 2017 στα 806 εκατ. ελβετικά φράγκα, λίγο υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Την ίδια ώρα, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία εμφάνισαν τον Δεκέμβριο απρόσμενη πτώση, περιορίζοντας τις προσδοκίες για ενίσχυση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης από την ιδιωτική κατανάλωση στο τέλος του 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,9% σε μηνιαία βάση, σε πραγματικούς όρους, έναντι μείωσης 0,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Παραμένοντας στη Γερμανία, μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η μείωση της ανεργίας, τον Ιανουάριο, με το ποσοστό της να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ομοσπονδιακή υπηρεσία εργασίας της χώρας, έδειξαν ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 25.000 άτομα στα 2,415 εκατ. άτομα, έναντι μείωσης κατά 17.000 άτομα που προέβλεπαν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας «State of the Union» του Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκράτες να εργαστούν προς έναν συμβιβασμό για τη νομοθεσία σχετικά με μετανάστευση και τις υποδομές.

Στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια επικράτησαν μικτά πρόσημα. Κάποια στο τέλος των συνεδριάσεων κατάφεραν να περιορίσουν ή να αντιστρέψουν τις αρχικές τους απώλειες, οι οποίες προκλήθηκαν από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων παγκοσμίως. Το κλίμα επιβαρύνθηκε από τα χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, όπου ο δείκτης PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 51,3 μονάδες τον Ιανουάριο, έναντι των 51,5 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Επιστρέφοντας στις ευρωπαϊκές αγορές, στο Λονδίνο ο FTSE 100 με μικρές κινήσεις βρίσκεται στις 7.585 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 επίσης ανοδικά κατά 0,3% στις 5.494μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινείται ανοδικά κατά 0,5% στις 13.262 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 καταγράφει άνοδο κατά 0,3% στις 397 μονάδες.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v