Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινείται ο τομέας ασφάλισης και τουρισμού, λόγω καλών εταιρικών αποτελεσμάτων. Σταθεροποιητικό άνοιγμα της Wall δείχνουν τα futures. Οι ανησυχίες για τα ομόλογα και τη μεταβλητότητα συντηρούν το αρνητικό κλίμα και τη νευρικότητα στην Ευρώπη.

Με απώλειες ξεκίνησαν οι σημερινές συνεδριάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τη μεταβλητότητα στις αγορές παγκοσμίως, ενώ οι ανησυχίες για τα ομόλογα συντηρούν το αρνητικό κλίμα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,6%, στη Φρανκφούρτη ο DAX επίσης 0,7%, στο Παρίσι ο CAC χάνει 0,7%, στο Λονδίνο απώλειες 0,6%, στο Μιλάνο ο δείκτης ΜΙΒ υποχωρεί 0,7%, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη χάνει 0,8%.

Όσο αφορά συγκεκριμένους τομείς, η ασφάλεια και ο τουρισμός κινούνται θετικά, λόγω καλών εταιρικών ειδήσεων. Η Zurich Insurance έχει άνοδο πάνω από 3% καθώς τα κέρδη της ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Τα καθαρά κέρδη για το 2017 μειώθηκαν 6% στα 3 δισ. δολάρια, αλλά ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών που έβλεπαν 2.72 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. 

Παραμένοντας στον ίδιο τομέα, η Swiss Re κερδίζει 5% μετά την ανακοίνωση ότι είναι σε συνομιλίες με την ιαπωνική Softbank για ενδεχόμενη επένδυση. Παρόλα αυτά η ασφαλιστική εταιρεία πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις είναι σε «πρώιμο στάδιο».

Στον τραπεζικό τομέα, πτώση 82,3% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Societe Generale το δ’ τρίμηνο, καθώς τα κόστη που σχετίζονται με φόρους και με την αναδιάρθρωση επιβάρυναν την κερδοφορία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Societe Generale, τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν στα 69 εκατ. ευρώ από 390 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ζημιές 303 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός αυτό, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες και οι μετοχές της ανεβαίνουν 4%. 

Η UniCredit ανακοίνωσε ότι γύρισε σε καθαρά κέρδη το τέταρτο τρίμηνο του 2017 μετά την περσινή απώλεια πολλών δισ. ευρώ. H ιταλική τράπεζα δημοσίευσε καθαρά κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο 801 εκατ. ευρώ και όπως δήλωσε ο CEO Jean Pierre Mustier, ήταν το καλύτερο τέταρτο τρίμηνο της τελευταίας δεκαετίας. Η μετοχή της ανεβαίνει 2,5%.

Σήμερα επίσης συνεδριάζει η Τράπεζα της Αγγλίας και οι επενδυτές περιμένουν να δουν αν  θα υπάρξουν νέα σχόλια για επιτόκια, μεταβλητότητα στην αγορά, Brexit ή την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας. 

Νωρίτερα, στα ασιατικά χρηματιστήρια υπήρξε μικτή εικόνα, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθούν από τις χθεσινές απώλειες της Wall Street. Σημαντικές πιέσεις στα κινεζικά χρηματιστήρια, όπου νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο, που έδειξαν σημαντικό περιορισμό του εμπορικού πλεονάσματος τον Ιανουάριο, λόγω αύξησης των εξαγωγών.

Την ίδια ώρα, σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η Wall Street μετά τη νέα άνοδο στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,85% και η απόδοση του 30ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,13%. 

Τα futures δείχνουν σταθεροποιητικό άνοιγμα της Wall. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v