Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στα ομόλογα

Πτώση σημείωσε η Wall Street σε μια συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων. Άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Σε χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στα ομόλογα

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η Wall Street μετά τη νέα άνοδο στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,85% και η απόδοση του 30ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,13%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,08% ή 20 μονάδων στις 24.893, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,5% στις 2.681 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,9% στις 7.051 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+2,7%), Wal-Mart (+2,6%) και United Technologies (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-1,7%), Exxon Mobil (-1,5%) και Chevron (-1,3%).

Το αμερικανικό χρηματιστήριο προσπαθεί να σταθεροποιηθεί μετά τις βαριές απώλειες της Παρασκευής και της Δευτέρας και τις έντονες διακυμάνσεις στην κερδοφόρα συνεδρίαση της Τρίτης. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πτώση των τελευταίων ημερών προκλήθηκε από την αύξηση στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, τις ενδείξεις πληθωριστικών πιέσεων και από την αναμενόμενη κατοχύρωση κερδών μετά την ισχυρή άνοδο της Wall Street τον Ιανουάριο και το προηγούμενο έτος.

«Νομίζω ότι αυτή αγορά των ταύρων βρίσκεται σε διαδικασία σχηματισμού κορυφής», σχολίασε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, Ruchir Sharma.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, ισχυρά αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Disney καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 4,4 δισ. δολάρια ή 2,91 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδα ανήλθαν στα 15,35 δις. δολάρια από 14,8 δισ. πέρυσι. Αντίστοιχα τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο 1,89 δολ. έναντι 1,61 δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, οι αρχηγοί των δύο κομμάτων στη Γερουσία κατέληξαν την Τετάρτη σε συμφωνία για τις δαπάνες του ομοσπονδιακού κράτους την επόμενη διετία, βάζοντας τέλος στην μακροχρόνια διαμάχη που είχε οδηγήσει τον περασμένο μήνα σε «λουκέτο» στη λειτουργία κρατικών υπηρεσιών.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, η συμφωνία αυξάνει τις ομοσπονδιακές δαπάνες την επόμενη διετία κατά 300 δισ. δολάρια πάνω από τα όρια που επιβλήθηκαν το 2011.

Στην αγορά εμπορευμάτων, νέες πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου μετά την αύξηση για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 1,9 εκατ. βαρέλια στα 420, 3 εκατ. Το πετρέλαιο υποχώρησε 2,5% στα 61,79 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα για τέταρτη σερί μέρα, τούτη τη φορά κατά 1,1% στα 1.314 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 1% έναντι του ευρώ στο 1,2258 από 1,2378 την προηγούμενη μέρα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v