Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι αγοραστές στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από διήμερη πτώση. Εβδομαδιαίες απώλειες για τον Stoxx 600. Άνοδος 2,9% για την RBS. "Βουτιά" 8,1% για τη William Hill. Πιέσεις στο πετρέλαιο.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές με ώθηση από τα καλά εταιρικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, η μετοχή της Royal Bank of Scotland ενισχύθηκε 2,9% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου και την ενημέρωση από τη διοίκηση ότι προτίθεται να διανείμει μέρισμα για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια.

Παράλληλα, η μετοχή της Credit Agricole κινήθηκε υψηλότερα 2,6% μετά την αύξηση 6,4% στα καθαρά κέρδη τριμήνου.

Στον αντίποδα, πτώση 8,1% σημείωσε η μετοχή της William Hill καθώς ανακοίνωσε προ φόρων ζημιές στο α’ εξάμηνο του έτους.

Επιπλέον, με ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επενδυτές και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να συναντάται με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια να βρει στήριξη για το σχέδιό της για το Brexit.

Στο μεταξύ, υποτονική, όπως αναμενόταν, ήταν η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρωζώνης στην αρχή του γ’ τριμήνου, με την μείωση των νέων παραγγελιών να φρενάρει την αισιοδοξία του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε το IHS Markit, ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης μειώθηκε τον Ιούλιο στις 54,3 μονάδες από 54,9 τον Ιούνιο.

Ο υποδείκτης των νέων παραγγελιών υποχώρησε στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδό του από την αρχή του προηγούμενου έτους, ενώ ο υποδείκτης μελλοντικής παραγωγής υποχώρησε στο χαμηλό 20 μηνών των 63,1 μονάδων, από 63,4 τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, μικρότερη του αναμενόμενου ήταν η αύξηση των λιανικών πωλήσεων στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Ο δείκτης λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιούνιο σε μηνιαία βάση και κατά 1,2% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα του 0,4% και 1,4% αντίστοιχα που ανέμεναν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,65% στις 389 μονάδες, ενώ στην εβδομάδα υποχώρησε 0,9%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,1% στις 7.659 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,55% στις 12.615 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 5.478 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,43% στις 9.739 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,8% στις 21.586 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,3% στα 68,05 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 1,3% στα 1.226 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,16 από 1,1586 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v