Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορικός πονοκέφαλος στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο προσκήνιο ο νέος γύρος της σινοαμερικανικής εμπορικής κόντρας, οι δασμοί και η μελλοντική σχέση της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλμα 9% για τον Sky μετά το ντιλ με την Comcast. Πτώση για το ευρώ. Κέρδη 2% για το αργό.

Ηπιες αρνητικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές στο ξεκίνημα της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν ακόμη έναν γύρο δασμών, από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Το Πεκίνο εξέδωσε«λευκή βίβλο» για το θέμα, ενώ νωρίτερα είχε αποφασίσει να ακυρώσει τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εμπλέκονται σε «εμπορικό εκβιασμό» και ότι εκφοβίζουν άλλες χώρες προκειμένου να τις υποτάξουν στην θέλησή τους, μέσω της υιοθέτησης μέτρων, όπως, η επιβολή δασμών.

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές, με τους traders να αναμένουν τα νεότερα από τη Fed, η οποία συνεδριάζει Τρίτη και Τετάρτη, αλλά και από το ζήτημα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Την ίδια ώρα, παραμένει στο προσκήνιο η μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς διατηρείται η ένταση και μέσα στο κυβερνών κόμμα. Την περασμένη εβδομάδα, στην άτυπη Σύνοδο στην Αυστρία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν την πρόταση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και το σχέδιο «Τσέκερς», δηλώνοντας ότι υπήρχαν ζητήματα που έπρεπε να εξεταστούν όσον αφορά τα σύνορα με την Ιρλανδία.

Οπως δήλωσε ο ηγέτης του του βρετανικού αντιπολιτευτικού κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, θα υποστήριζε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, στην περίπτωση που το κόμμα του αποφάσιζε να υποστηρίξει μία τέτοια κίνηση. 

Το κόμμα θα μπορούσε να προχωρήσει σε ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα για να δει εάν ένα δυνητικό δεύτερο δημοψήφισμα θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι του διαλόγου, στην περίπτωση που η Μέι αποτύχει να περάσει την πρόταση της για έξοδο από την ΕΕ στο κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το Reuters το Σαββατοκύριακο.

Στο εταιρικό μέτωπο, το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky έχει αποδεχτεί την προσφορά της Comcast για εξαγορά έναντι τιμήματος $39 δισ. όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα.

«Καθώς η τιμή από την πρόταση της Comcast είναι ανώτερη, είναι προς το καλύτερο συμφέρον όλων των μετόχων του Sky να την αποδεχτούμε», σημείωσε η εταιρεία. H μετοχή του Sky κάνει άλμα σχεδόν 9%.

Στη Γαλλία, η εταιρεία λιανικού εμπορίου, Casino, της οποίας η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά περίπου ένα τρίτο φέτος, ανακοίνωσε ότι είχε δεχθεί προσέγγιση τις τελευταίες ημέρες από την ανταγωνίστρια επιχείρηση Carrefour για πιθανή συνεργασία, αλλά το διοικητικό συμβούλιο με αποφάσισε ομόφωνα «να την απορρίψει».

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στο λιανεμπόριο παγκοσμίως, από άποψη εσόδων, αρνήθηκε ότι έκανε μία τέτοιου είδους κίνηση, την ώρα που μία συμφωνία θα συνένωνε τα μεγαλύτερα ονόματα στη γαλλική αγορά.

Βουτιά 25% σημειώνουν οι μετοχές της Thomas Cook. Η εταιρεία κατηγόρησε τον καύσωνα για την πτώση στις προβλέψεις των ετήσιων κερδών, την ώρα που η τιμή της μετοχής της έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από την έναρξη της χρονιάς.

Πολλοί πελάτες ακύρωσαν τις κρατήσεις τους στο εξωτερικό και προτίμησαν να μείνουν στην πατρίδα τους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και να απολαύσουν την ηλιοφάνεια, σημείωσε η εταιρεία ταξιδιωτικών υπηρεσιών.

Από άποψη δεδομένων, το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα σημείωσε αρνητική κίνηση τον Σεπτέμβριο, αλλά η πτώση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, σύμφωνα με την έρευνα του Ifo. Ο δείκτης έφτασε στις 103,7 μονάδες από το αναθεωρημένο επίπεδο των 103,9 του προηγούμενου μήνα.

Υπό το παραπάνω πολιτικό και οικονομικό κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,4% στις 384 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 επίσης κατά 0,2% στις 5.482 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,3% στις 7.470. Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,3%, στις 12.393 μονάδες.

Πτώση 0,6% για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο, χαμηλότερα κατά 0,2% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη.

Απώλειες (-0,25%) για το ευρώ. Αλλάζει χέρια στο 1,1737 δολάριο. Κέρδη 2% για το brent, στα 80,37 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ με άνοδο 1,8% το αμερικανικό αργό φτάνει στα $72,07.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v