Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ευρωαγορές μετά από έξι μέρες ανόδου

Απώλειες κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 μετά από έξι κερδοφόρες συνεδριάσεις. Άνοδος 2% για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας.

Ειδικότερα, οι αντιπροσωπίες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν κατάφεραν να συναντηθούν προκειμένου να διευθετήσουν τις εμπορικές διαφορές τους. Αντίθετα, από σήμερα, Δευτέρα, τέθηκαν σε ισχύ οι τελευταίοι δασμοί που επέβαλαν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 10% -που θα αυξηθούν στο 25% στις αρχές του 2019- σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων και η Κίνα επέβαλε δασμούς από 5% έως 10% σε περισσότερα από 5.000 αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι η Κίνα ακύρωσε εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ καθώς και μια επίσκεψη στην Ουάσινγκτον που σκοπό είχε την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα, συνεχίζεται η ένταση στις σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας – Ε.Ε. μετά την άτυπη διάσκεψη κορυφής στην Αυστρία όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν το σχέδιο της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών καθώς και για τα σύνορα Η.Β. με την Ιρλανδία.

Παραμένοντας στη Μεγάλη Βρετανία ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι θα υποστήριζε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit εάν το κόμμα του το υποστήριζε.

«Η πρόβλεψη της ΕΚΤ για άνοδο του πληθωρισμού βασίζεται στην εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδο μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού της επόμενης χρονιάς», ανέφερε σε ομιλία του ο Μάριο Ντράγκι.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα σημείωσε αρνητική κίνηση τον Σεπτέμβριο, αλλά η πτώση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, σύμφωνα με την έρευνα του Ifo.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Ινστιτούτο δημοσίευσε ότι ο δείκτης έφτασε στις 103,7 μονάδες από το αναθεωρημένο επίπεδο των 103,9 του προηγούμενου μήνα. Η ανάγνωση ξεπέρασε τις εκτιμήσεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου που προέβλεπε μείωση στις 103,2 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,56% στις 382 μονάδες. Αυτή ήταν η πρώτη πτώση μετά από έξι κερδοφόρες συνεδριάσεις.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,42% στις 7.458 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,64% στις 12.350 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,33% στις 5.476 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε πτώση 0,81% στις 9.512 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε απώλειες 0,91% στις 21.339 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύεται 2% στα 72,23 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.206 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται ανοδικά 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1778 δολ. από 1,1749 την Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v