Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές με τραπεζική στήριξη

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις εντυπώσεις να κερδίζει ο ιταλικός δείκτης MIB (+1,07%). Στο επίκεντρο τα τραπεζικά stress tests. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές με ώθηση από τις ελπίδες για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τραπεζικών stress tests.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι υπάρχει πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα.

Από την πλευρά του, ο Σι Τζινπινγκ δήλωσε ότι είναι «πολύ ευτυχής» που μπόρεσε να συζητήσει εκ νέου με τον Τραμπ, διαβεβαιώνοντας ότι θεωρεί «υψηλής σπουδαιότητας τις καλές σχέσεις με τον πρόεδρο» των ΗΠΑ.

Επιπλέον οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί και στις τραπεζικές μετοχές εν αναμονή των αποτελεσμάτων των stress test από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Η ιταλική Banco ΒPM ενισχύθηκε άνω του 3% και η Ubi Banca 3,3%.

Παράλληλα στο επίκεντρο βρίσκεται και η μετοχή της Deutsche bank. Νωρίτερα ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει την Deutsche Bank σύμφωνα με την Handelsblatt.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η δραστηριότητα στα εργοστάσια της ευρωζώνης κατέγραψε τον πιο αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών, τον προηγούμενο μήνα.

Οι παραγγελίες για εξαγωγές υποχώρησαν για πρώτη φορά από τα τέλη του 2014, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Και η παραγωγή υποχώρησε στο επίπεδο του 2014.

Ο ΡΜΙ της IHS Markit για τον τομέα της μεταποίησης του Οκτωβρίου βυθίστηκεστις 52 μονάδες από 53,2 τον Σεπτέμβριο.

Ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τα προκαταρκτικά στοιχεία που τον έδειχναν στις 52,1 μονάδες, αλλά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οπως μεταδίδει το Reuters, πρόκειται για την πιο αδύναμη ανάγνωση από τον Αύγουστο του 2016.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,28% στις 364 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,29% στις 7.094 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,44% στις 11.518 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,32% στις 5.102 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,43% στις 8.993 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 1,07% στις 19.390 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,9% στα 63,11 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,4% στα 1.233 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1383 δολ. από 1,1411 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v