Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο επίκεντρο η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη το γ΄ τρίμηνο. Υποχώρησε ακόμη μία φορά η οικονομική εμπιστοσύνη. Βροχή πέφτουν τα εταιρικά στοιχεία τρίτου τριμήνου. Υπερδιπλασίασε τα κέρδη η BP, ανοδικά η Volkswagen, πτώση για τη Lufthansa.

Σε αρνητικό έδαφος περνούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις μεσημεριανές ώρες.

Ο DAX χάνει 0,3%, ο CAC επίσης, το Μιλάνο κινείται χαμηλότερα κατά 0,5%, η Μαδρίτη κατά 0,1% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx υποχωρεί 0,1%.

Νωρίτερα η Eurostat ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, ενώ η οικονομική εμπιστοσύνη συνέχισε να υποχωρεί.

Η οικονομική ανάπτυξη στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ επιβραδύνθηκε στο 0,2% το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς σε σχέση με το προηγούμενο, μετά την αύξηση κατά 0,4% του δευτέρου τριμήνου.

Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 1,7% από 2,2% το δεύτερο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης του Reuters ανέμεναν 0,4% σε τριμηνιαία ανάγνωση και 1,8% σε ετήσια.

Χαμηλότερα κινήθηκε επίσης και η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη -για δέκατο συνεχόμενο μήνα και κατά περισσότερο από αυτό που αναμενόταν.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 109,8 μονάδες τον Οκτώβριο από 110,9 τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο.

Στο προσκήνιο και ο εμπορικός πόλεμος. Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται να ανακοινώσουν δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές προϊόντων που ακόμη δεν έχουν βάλει στο στόχαστρο τους μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, εάν οι συνομιλίες μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζίνπινγκ αποτύχουν, τον επόμενο μήνα.

Εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου

Στο εταιρικό μέτωπο, οι πιο ισχυρές τιμές αργού υπερδιπλασίασαν τα κέρδη της ΒΡ. Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός δημοσίευσε κέρδη $3,8 δισ. για τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Αύξηση σημείωσε το καθαρό κέρδος της Volkswagen, φτάνοντας στα 2,67 δισ. ευρώ από 990 εκατ. την ίδια περίοδο πέρυσι, παρά τις διακυμάνσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών εντάσεων, τη χαμηλότερη ζήτηση στην Κίνα και τα πιο αυστηρά πρότυπα για τις εκπομπές αερίων στην Ευρώπη.

Ετήσια αύξηση στα κέρδη κατέγραψε η BNP Paribas. Η μεγαλύτερη -από άποψη assets- εισηγμένη γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι είχε σχεδόν 4% ετήσια άνοδο στα καθαρά κέρδη, φτάνοντας τα 2,12 δισ. ευρώ.

Υποχώρησαν 9,8% τα κέρδη της Lufthansa, ενώ επιβεβαίωσε ότι αναμένει τα προσαρμοσμένα ετήσια EBIT να είναι ελαφρώς χαμηλότερα από αυτά του 2017.Τα τριμηνιαία κέρδη της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας ήταν 1,07 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 1,18 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις δημοσίευσε η Coca-Cola για το τρίτο τρίμηνο. Τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν, φτάνοντας στα 1,88 δισ. δολάρια ή 44 σεντς ανά μετοχή, από $1,45 δισ. ή 33 σεντς ανά μετοχή , την ίδια περίοδο πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v