Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Οριακή άνοδος για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό.

Χαμηλότερα κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η Τερέζα Μέι από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, η Βουλή των Κοινοτήτων στήριξε τη Βρετανίδα πρωθυπουργού στην πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά τη χθεσινή συντριπτική ήττα στη ψηφοφορία για την συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την πρόταση καταψήφισαν 325 βουλευτές, ενώ θετική ψήφο έδωσαν 306 μέλη του κοινοβουλίου.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η Τερέζα Μέι δήλωσε ικανοποιημένη που το κοινοβούλιο εξέφρασε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της, λέγοντας πως θα συνεχίσει να εργάζεται για να επιτύχει το Brexit.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκαν κατά 1,6% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, κατεβάζοντας ταχύτητα από την άνοδο κατά 1,9% του Νοεμβρίου. Σε μηνιαία μέτρηση ήταν αμετάβλητος, όπως αναμενόταν.

Ο δομικός δείκτης που παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις αποφάσεις της, και εξαιρεί τον ευμετάβλητο τομέα των μη επεξεργασμένων τροφίμων και της Ενέργειας, ήταν σταθερός στο 1,1%.

Μία πιο δομική μέτρηση, που εξαιρεί όχι μόνο τις τιμές των Τροφίμων και της Ενέργειας αλλά και του αλκοόλ και του καπνού, επιβεβαιώθηκε επίσης ότι παρέμεινε σταθερή, στο 1%.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,04% στις 350 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,4% στις 6.834 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,12% στις 10.918 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,34% στις 4.794 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,05% στις 8.908 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,04% στις 19.470 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,6% στα 51,49 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,2% στα 1.291 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1390 από 1,1393 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v