Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Πάτησε «φρένο» η γερμανική οικονομία το 2018. Δεν συμφωνούν με τις προβλέψεις τα κέρδη της JPMorgan για το Q4. Σήμερα ψηφίζουν οι βρετανοί βουλευτές για την έγκριση της συμφωνίας του Brexit. Με σίγουρη ήττα αντιμέτωπη η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Υποχωρούν τα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης, μετά το θετικό πρωινό trading. 

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 οριακά χαμηλότερα, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,3%, στο Παρίσι ο CAC υποχωρεί κατά 0,1%. 

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο διολισθαίνει κατά 0,6%, όπως και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ (-0,5%). Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έχει κέρδη 0,1%.

Οι αγορές ξεκίνησαν συνεδρίαση με πιο θετικό βηματισμό, φτάνοντας να κερδίζουν 1%, όμως τα στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ της περασμένης χρονιάς πάτησαν «φρένο» στην πορεία τους.

Το κλίμα επιδεινώθηκε μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της JPMorgan για το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Αν και τα κέρδη έκαναν «άλμα» 67%, δεν συμφωνούν με τις προβλέψεις, οδηγώντας τη μετοχή της σε πτώση κατά 3%.

Η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα από πλευράς assets ενημέρωσε ότι τα καθαρά κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου ανήλθαν σε 7,07 δισ. δολάρια ή 1,98 δολάριο ανά μετοχή, από 4,23 δισ. ή 1,07 δολάριο ανά μετοχή, έναν χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη $2,20 ανά μετοχή σύμφωνα με τα δεδομένα της Refinitiv.

Στο επίκεντρο παραμένει το Ηνωμένο Βασίλειο και η κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με λιγότερες από 75 ημέρες μέχρι την ημέρα εξόδου –στις 29 Μαρτίου- η βρετανίδα Πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπη με σίγουρη -αν όχι ταπεινωτική- ήττα. Το γεγονός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης, μίας άτακτης εξόδου από το μπλοκ ή ακόμη και ακύρωσης όλης της διαδικασίας του Brexit.

H Τερέζα Μέι ελπίζει να μην χάσει με διαφορά μεγαλύτερη των 100 ψήφων σήμερα, ώστε να έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στις Βρυξέλλες, για να διεκδικήσει καλύτερους όρους και κατόπιν να φέρει μια τροποποιημένη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, η στερλίνα έχει χάσει περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου από την κορύφωσή της τον Απρίλιο του 2018 (όταν έφτασε στο $1,4335), κυρίως λόγω των φόβων για το πώς θα γίνει το Brexit. Σήμερα, τελεί υπό διαπραγμάτευση 0,2% χαμηλότερα, στο 1,2836 δολάριο.

Οι επενδυτές αξιολογούν και τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από τη Γερμανία. Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,5% το 2018, με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών, καταγράφοντας μία σαφή επιβράδυνση από την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία έχει απέναντί της την παγκόσμια οικονομία που έχει κατεβάσει τόνους, τις εμπορικές διαμάχες που τροφοδοτεί ο Ντόναλντ Τραμπ και τον κίνδυνο αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, τον Μάρτιο.

Σε υψηλότερο επίπεδο κινήθηκαν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με στήριξη από την ανάκαμψη των κινεζικών μετοχών, εν μέσω αισιοδοξίας για μέτρα τόνωσης της οικονομίας από την κυβέρνηση της χώρας. 

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύονταν κατά 1,3% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε 0,96% υψηλότερα στις 20.555 μονάδες.

Η κρατική τηλεόραση στο Πεκίνο μετέδωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των οικονομικών στόχων του τρέχοντος έτους.

Μια ημέρα πριν, τα στοιχεία έδειξαν απρόσμενη πτώση των κινεζικών εξαγωγών, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο ετών, τον Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v