Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Πτώση στα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Φρανκφούτη. Υποχωρεί το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στα χρηματιστήρια Λονδίνου και Φρανκφούρτης με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στο Brexit.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, προειδοποίησε ότι το κοινοβούλιο θα παραλύσει και μαζί με αυτό και το Brexit, εάν δεν ψηφιστεί η συμφωνία της βρετανίδας Πρωθυπουργού με την ΕΕ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Χαντ εντείνει την πίεση του στους υπέρμαχους του Brexit που δεν τους αρέσει η συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι σήμερα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το κοινοβούλιο να μην επιτρέψει στη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ενωση χωρίς μία συμφωνία.

Σημειώνεται ότι η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει απορρίψει και απορρίπτει κατηγορηματικά την καθυστέρηση του Brexit.

Στο μεταξύ, η οικονομία της Βρετανίας κατέβασε τόνους, τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο.

Αναπτύχθηκε με τον πιο χαμηλό ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, καθώς υποχώρησε η μεταποίηση, με τα εργοστάσια της χώρας να δέχονται τις διεθνείς εμπορικές επιπτώσεις ενόψει Brexit.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,3% από το προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας πτώση από την άνοδο του 0,4% στους τρεις μήνες που είχαν ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Ηταν σε συμφωνία με τις προβλέψεις αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Επιπλέον, τον περασμένο Νοέμβριο η συνολική αξία των γερμανικών εξαγωγών ανήλθε στα 116 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 ήταν μεν μειωμένες κατά 0,4%, ωστόσο με φόντο τη δύσκολη διεθνή συγκυρία η υποχώρηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί μάλλον αμελητέα, όπως γράφει η Deutsche Welle. Με το Brexit αλλά και τους εν εξελίξει εμπορικούς πολέμους να προκαλούν όλο και πιο πυκνά σύννεφα οικονομικής αβεβαιότητας πάνω από την Ευρώπη, η νέα χρονιά προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη και κυρίως απρόβλεπτη.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, αρνητικός είναι ο αντίχτυπος από τη συνέχιση του ομοσπονδιακού «shutdown» καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στην κατασκευή του τοίχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ, δεν έκρυψε την ανησυχία του για το διογκωμένο χρέος των ΗΠΑ. «Είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα που οπωσδήποτε θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,09% στις 349 μονάδες. Στην εβδομάδα ο εν λόγω δείκτης κέρδισε άνω του 1%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,36% στις 6.918 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,31% στις 10.887 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 4.781 μονάδες.

Επιπλέον, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,23% στις 8.877 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με οριακές απώλειες 0,06% στις 19.290 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,4% στα 51,86 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1.289 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1468 από 1,15 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v