Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πολιτική αβεβαιότητα ρίχνει τις ευρωαγορές

Η αγορά επικεντρώνεται στις εξελίξεις του Brexit, μετά τη νίκη της βρετανίδας Πρωθυπουργού στην ψήφο εμπιστοσύνης, την Τετάρτη. Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται το Plan B του Ηνωμένου Βασιλείου. Την επιβολή δασμών σε αυτοκίνητα εξετάζει σοβαρά ο Τραμπ.

Η πολιτική αβεβαιότητα ρίχνει τις ευρωαγορές

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, εν μέσω αυξημένων πολιτικών ανησυχιών που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,5%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 0,7%, στο Παρίσι ο CAC 0,6%. Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κινείται 0,5% χαμηλότερα, ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη 0,4%. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,5%.

Στο επίκεντρο οι εξελίξεις του Brexit, μετά τη νίκη της βρετανίδας Πρωθυπουργού στην ψήφο εμπιστοσύνης, την Τετάρτη.

Μετά τη διαδικασία, η Τερέζα Μέι παρότρυνε τους ηγέτες των άλλων κομμάτων να προχωρήσουν σε συνομιλίες σε μία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο της συμφωνίας του Brexit.

Το αποκαλούμενο Plan B αναμένεται μέχρι τη Δευτέρα, με τους συμμετέχοντες στην αγορά να αναμένουν ότι θα προωθηθεί παράταση του Αρθρου 50, μετά τις 29 Μαρτίου.

Στο μέτωπο του εμπορίου, ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει αποφασισμένος να προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, για να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει να κλειστεί μια νέα διμερής συμφωνία για το εμπόριο, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο Τσαρλς Γκράσλεϊ.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθούν πιο αυστηρά πρότυπα ασφαλείας προκειμένου να αποκλειστεί η κινεζική Huawei από τους προσεχείς διαγωνισμούς για την κατασκευή δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) στη Γερμανία, γράφει η Handelsblatt.

Στο μέτωπο των δεδομένων, παρουσιάζονται ετήσια στοιχεία κατασκευαστικής παραγωγής για τον Νοέμβριο, καθώς και τελικός πληθωρισμός για τον Δεκέμβριο.

Μικτή εικόνα με ήπιες μεταβολές στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν την πορεία της κινεζικής οικονομίας, μετά και τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού της χώρας για αυξημένες κυβερνητικές επενδύσεις φέτος.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας πραγματοποίησε ένεση 83 δισ. δολαρίων στο τραπεζικό της σύστημα την Τετάρτη, σε  μια ακόμα ένδειξη ότι η οικονομία της χώρας μπορεί να αντιμετωπίζει σημαντικές πιέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v