Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέταρτη μέρα ανόδου στις ευρωαγορές

Επιμένει ανοδικά ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 για τέταρτη σερί συνεδρίαση. Οριακή πτώση για τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη. Στο επίκεντρο Fed και Brexit. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές εν αναμονή της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να μειώσει τις προβλέψεις όσον αφορά την αύξηση επιτοκίων, δείχνοντας λίγη ή καθόλου σύσφιξη το 2019.

Στο μεταξύ, τις ελπίδες της για στήριξη της συμφωνίας του Brexit στο Δημοκρατικό Ενωτικό Kόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) εναποθέτει η Τερέζα Μέι.

Όπως μεταδίδουν οι Finanacial Times, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει στην τρίτη ψηφοφορία για τη Συμφωνία Αποχώρησης αύριο ή την Τετάρτη, μετά τις δύο προηγούμενες ήττες που δέχθηκε από τους Ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικούς Βουλευτές και τους 10 βουλευτές του DUP.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι αξίζει να δοθεί περισσότερος χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας με τη Βρετανία σχετικά με την αποχώρησή της από την ΕΕ, παρότι θα ήταν δύσκολη μια μεγάλη παράταση του Brexit.

Παράλληλα, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το έλλειμμά της με την Κίνα αυξήθηκαν τον Ιανουάριο, τροφοδοτώντας ίσως περισσότερες δυνητικές εμπορικές διαμάχες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το πλεόνασμα της ΕΕ όσον αφορά τα προϊόντα με τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε, φτάνοντας στα 11,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, από 10,1 δισ. τον Ιανουάριο του 2018, σύμφωνα με τη Eurostat. Με την Κίνα, το έλλειμμα της ΕΕ επίσης αυξήθηκε, στα 21,4 δισ. ευρώ, από 20,8 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Επιπλέον, «στα 203 δισ. ευρώ θα ανέλθουν το 2019 οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, ποσό που αντιστοιχεί σε σχεδόν 17 δισ. ευρώ τον μήνα, στο πλαίσιο της απόφασής της για επανεπένδυση των αποπληρωμών παλαιότερων ομολόγων που λήγουν”, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται σε μελέτη που δημοσιεύεται στο οικονομικό δελτίο της ΕΚΤ για την αποτίμηση του προγράμματος αγορών ομολόγων (APP) του Ευρωσυστήματος.

Deutsche Bank AG και Commerzbank AG συμφώνησαν να ξεκινήσουν επίσημες συζητήσεις για συγχώνευση”, επιβεβαίωσαν οι διοικήσεις των δυο ομίλων, σπεύδοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσουν ότι δεν είναι βέβαιο ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση φέρνει τους δυο ομίλους ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ιστορικό deal, που αν ολοκληρωθεί θα δημιουργήσει τον τέταρτο μεγαλύτερο Τραπεζικό όμιλο στην Ευρώπη με βάση το ενεργητικό.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,27% στις 382 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,98% στις 7.299 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,25% στις 11.657 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,14% στις 5.412 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,72% στις 9.409 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 0,9% στις 21.234 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,9% στα 59,06 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση μόλις 0,1% στα 1.301 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1328 από 1,1326 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v