Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες κινήσεις στις ευρωαγορές μετά την ιστορική ήττα της Μέι

Δεν πέρασε για δεύτερη φορά η συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ. Τι ακολουθεί το επόμενο 48ωρο. Ανοδικά τα κέρδη της Inditex για το έτος χρήσης του 2018. Καθηλωμένα τα Boeing στην Ευρώπη. Ενισχύεται (+0,5%) η στερλίνα.

Ηπιες κινήσεις στις ευρωαγορές μετά την ιστορική ήττα της Μέι

Μικρές διακυμάνσεις στις ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη, μετά την απόρριψη της συμφωνίας του Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,1%, ενώ στο Παρίσι ο CAC ενισχύεται 0,2%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ διολισθαίνει κατά 0,1%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κινείται υψηλότερα κατά 0,3%.

Οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν τη συμφωνία αποχώρησης στην οποία κατέληξε η Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση,  ενώ απομένουν πλέον λιγότερες από τρεις εβδομάδες ως την ημέρα που θεωρητικά το Brexit θα γίνει πραγματικότητα. Η συμφωνία απορρίφθηκε με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ. 

Η ήττα της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, στη ψηφοφορία για την συμφωνία αποχώρησης, εντείνει τα σενάρια για το τι θα ακολουθήσει στις ψηφοφορίες των δύο επόμενων ημερών (σήμερα ψηφίζεται εαν η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή θα ζητήσει καθυστέρηση της διαδικασίας. Αν καταψηφιστεί η πρόταση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία, τότε αύριο Πέμπτη θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση για καθυστέρηση του Brexit), αλλά και αργότερα, για το μέλλον της ίδιας ως επικεφαλής της κυβέρνησης. 

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός επανέλαβε στην ομιλία της στη Βουλή ότι το Σώμα θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει την καθυστέρηση της αποχώρησης και δεσμεύτηκε να ενεργήσει σύμφωνα με ότι αποφασιστεί.

Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο 48ωρο οι βουλευτές μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το είδος της καθυστέρησης του Brexit, την χρονική διάρκεια, τους όρους, ακόμη και για το εάν θα δώσουν στους Βρετανούς ένα ακόμη δημοψήφισμα.

Στο εταιρικό μέτωπο, ενισχύθηκαν τα καθαρά κέρδη της Inditex το έτος χρήσης του 2018, ενώ η εταιρεία αυξάνει το μέρισμα.

Η ιδιοκτήτρια επιχείρηση τψν καταστημάτων λιανικής πώλησης ρούχων Zara ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου ήταν 3,44 δισ. ευρώ (3,88 δισ. δολάρια) σε σύγκριση με τα 3,37 δισ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. 

Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 3%, στα 26,15 δισ. ευρώ. Οι διαδικτυακές πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 27%, στα 3,2 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 12% των καθαρών πωλήσεων.

Σε κέρδη γύρισε η Adidas το τέταρτο τρίμηνο και ενισχύει το μέρισμα για τη χρονιά κατά περίπου ένα τρίτο. 
Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη για την περίοδο ήταν 108 εκατ. ευρώ (121,8 εκατ. δολάρια), σε σύγκριση με την επιβάρυνση των 41 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις για το τρίμηνο αυξήθηκαν 3,5%, φτάνοντας στα 5,23 δισ. ευρώ.

Στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της Κυριακής στην Αιθιοπία, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις των Boeing 737-8 και 737-9 στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

«H EASA αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις των δύο μοντέλων» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να συμπαρίστανται στην εταιρεία.

Στην αγορά συναλλάγματος, κέρδη 0,5% για τη στερλίνα, στο 1,3142 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v