Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο Brexit και το εμπόριο

Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, μετά την έγκριση της καθυστέρησης του Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο. Πρόοδος καταγράφεται στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας. Βελτιωμένο το κλίμα στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο Brexit και το εμπόριο

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, μετά την έγκριση της καθυστέρησης του Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο, για να αποφευχθεί μία χαοτική έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,9%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 0,6%, στο Παρίσι ο CAC 1%. Ανοδικά και τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κατά 1,2% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 0,9%.

H πρόταση που υπερψηφίστηκε αναφέρει πως αν δεν υπάρξει μια συμφωνία για το Brexit πριν από τις 20 Μαρτίου, η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει μια καθυστέρηση της διαδικασίας ως τις 30 Ιουνίου. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια παράταση της διαδικασίας, αλλά τους όρους θα τους θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι διεθνείς εμπορικές εξελίξεις, καθώς το κλίμα βελτιώνεται μετά τις πληροφορίες που θέλουν να έχει καταγραφεί πρόοδος στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας. Σύμφωνα με το Xinhua, ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λιου Χι μίλησε τηλεφωνικά με τον αμερικανό υπουργό οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτιζερ, με τις δυο πλευρές να σημειώνουν περαιτέρω ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές συζητήσεις.

Στο εταιρικό μέτωπο, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) κατέθεσε αγωγή κατά της Volkswagen και του πρώην CEO της, Martin Winterkorn για το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, κατηγορώντας την εταιρεία για «μαζική απάτη» έναντι των επενδυτών στις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στην προσφυγή που υποβλήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, αναφέρει ότι από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι τον Μάιο του 2015, η Volkswagen εξέδωσε πάνω από 13 δισ. δολάρια σε ομόλογα και εξασφαλισμένoυς με ενεργητικό τίτλους στις αγορές των ΗΠΑ, σε μία εποχή που τα ανώτερα στελέχη της γνώριζαν ότι πάνω από 500.000 αμερικανικά οχήματα ντίζελ υπερέβησαν σημαντικά τα νόμιμα όρια εκπομπών οχημάτων.

Αναφέρεται ότι εξασφάλισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια με την έκδοση των χρεογράφων σε πιο ελκυστικές τιμές για την εταιρεία.

Βελτιωμένο το κλίμα στα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύονταν κατά 0,55% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε 0,77% υψηλότερα στις 21.450 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v