Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε Fed και Brexit

Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας από αύριο, το Brexit -τρεις μόλις ημέρες πριν τη Σύνοδο της ΕΕ, αλλά και οι μετοχές των Deutsche Bank και Commerzbank, μετά την επιβεβαίωση των συνομιλιών για συγχώνευση.

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε Fed και Brexit

Θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, εν μέσω αυξημένης φημολογίας ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα κρατήσει ήπια στάση στη συνεδρίαση της αυτή την εβδομάδα.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,3%, στο Παρίσι ο CAC αμετάβλητος. Aνοδικά (+0,4%) τα χρηματιστήρια σε Μαδρίτη και Μιλάνο.

Η συνεδρίαση της Fed θα ξεκινήσει την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, ενώ αναμένεται να μειώσει τις προβλέψεις όσον αφορά την αύξηση επιτοκίων, δείχνοντας λίγη ή καθόλου σύσφιξη το 2019.

Στην Ευρώπη, στο επίκεντρο της αγοράς βρίσκονται οι εξελίξεις του Brexit.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπαθεί να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ για ακόμη μία φορά, ενώ έχουν απομείνει μόλις τρεις ημέρες για να πάρει έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο, πριν από τη Σύνοδο της ΕΕ, την Πέμπτη.

Τις ελπίδες της για στήριξη της συμφωνίας του Brexit στο Δημοκρατικό Ενωτικό Kόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) εναποθέτει η Τερέζα Μέι.

Όπως μεταδίδουν οι Finanacial Times, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει στην τρίτη ψηφοφορία για τη Συμφωνία Αποχώρησης αύριο ή την Τετάρτη, μετά τις δύο προηγούμενες ήττες που δέχθηκε από τους Ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικούς Βουλευτές  και τους 10 βουλευτές του DUP.

Οι σύμμαχοι της Μέι πιστεύουν ότι εάν το DUP ανακοινώσει την πρόθεσή του να στηρίξει τη συμφωνία, θα πεισθούν και οι «αντάρτες» του κόμματός της και θα προχωρήσει η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων αυτή την εβδομάδα.

Στο επίκεντρο σήμερα και οι μετοχές της Deutsche Bank και της Commerzbank, καθώς οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας επιβεβαίωσαν το Σαββατοκύριακο ότι βρίσκονται σε συνομιλίες για συγχώνευση.

Η πλευρά των εργαζομένων στο Δ.Σ. της Deutsche Bank αντιτίθεται στη συμφωνία υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια συγχώνευση δεν θα πετύχει το στόχο ενίσχυσης της τράπεζας και θα οδηγήσει σε μαζικές περικοπές προσωπικού. Πηγή με γνώση του θέματος υποστηρίζει ότι θα τεθούν σε κίνδυνο έως και 30.000 θέσεις εργασίας.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι υπέρ του ντιλ για να εξασφαλιστεί ότι η χώρα έχει μια τράπεζα παγκόσμιας εμβέλειας.

Oι μετοχές της Commerzbank ενισχύονταν 6,4% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, στα 7,55 ευρώ  και της Deutsche Bank, με άνοδο κατά 4%, έφτασαν τα 8,13 ευρώ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κερδίζει 0,18%, στο 1,1346 δολάριο, ενώ η στερλίνα υποχωρεί 0,1%, στο $1,3281.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v