Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Η κήρυξη πρόωρων εκλογών που ζήτησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, λέγοντας πως η ιταλική κυβέρνηση "τελείωσε", δημιουργεί αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές. Η προσοχή και στην εξέλιξη της σινοαμερικανικής εμπορικής διένεξης. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Η εξέλιξη του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, όπου η Λέγκα κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, δημιουργούν αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,6% στις 372 μονάδες, κατά 0,2% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.273 μονάδες, κατά 0,9% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.338 μονάδες,  και κατά 1,07% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.718 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTMIB καταγράφει απώλειες 2,3% στις 20.361 μονάδες (με τον δείκτη των ιταλικών τραπεζών μάλιστα να κάνει βουτιά 4,8%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016).

Χθες ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, διεμήνυσε χθες πως η ιταλική κυβέρνηση «τελείωσε» και ζήτησε πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζιουζέπε Κόντε, ζήτησε από τον κ. Σαλβίνι να εξηγήσει στον ιταλικό λαό τη στάση του, σχολιάζοντας πως «δεν επαφίεται στον υπουργό Εσωτερικών να συγκαλεί το κοινοβούλιο ή να ορίζει την ατζέντα μιας πολιτικής κρίσης», σύμφωνα με τον Κόντε, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα πάει στο κοινοβούλιο ώστε να εξασφαλίσει πως «η κρίση που προκάλεσε [ο Σαλβίνι] θα είναι η πιο διάφανη στην ιστορία της Δημοκρατίας [της Ιταλίας]». 

Εν τω μεταξύ, στο «μέτωπο» του εμπορικού πολέμου, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters δήλωσαν πως η πρόσφατη κλιμάκωση της σινοαμερικανικής εμπορικής έντασης επισπεύδει την επόμενη αμερικανική ύφεση, ενώ εκτίμησαν πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα πιθανόν να μειώσει και πάλι τα επιτόκιά της τον Σεπτέμβριο και να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση το επόμενο έτος.

Άνοιγμα της Wall Street σε χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν από 0,5% έως 0,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v