Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες πιέσεις στις ευρωαγορές

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας οδηγεί σε νέα πτώση των ευρωαγορών. Ασφαλή καταφύγια σε ομόλογα, γεν και χρυσό αναζητούν οι επενδυτές. Αρνητικό για πρώτη φορά το 30ετές ολλανδικό yield. Πτώση 327 μονάδων στα futures του Dow Jones.

Νέες πιέσεις στις ευρωαγορές

Στο «κόκκινο» παραμένουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η ταχύτατη κλιμάκωση των σινοαμερικανικών εμπορικών εντάσεων συνεχίζει να τρομάζει τους επενδυτές, που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στο γεν, τα ομόλογα και τον χρυσό.

Χαρακτηριστικό είναι πως για πρώτη φορά στην ιστορία η απόδοση του 30ετούς ολλανδικού ομολόγου κινείται σε αρνητικό έδαφος, ενώ νωρίτερα το κινεζικό νόμισμα διολίσθησε σε χαμηλό 9ετίας έναντι του δολαρίου- προκαλώντας και την επιπρόσθετη ανησυχία για το ενδεχόμενο ο εμπορικός πόλεμος να πάρει και άλλη μορφή, αυτήν ενός νομισματικού πολέμου μεταξύ των δυο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Παράλληλα, η τιμή του χρυσού σκαρφαλώνει σε υψηλό εξαετίας.

Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,77% στις 371 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει απώλειες 1,82% στις 7.272 μονάδες, 1,83% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.261 μονάδες και 1,48% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.697 μονάδες.

Στα ενδιαφέροντα της ημέρας και η απρόσμενη ανακοίνωση της HSBC, της μεγαλύτερης τράπεζας στην Ευρώπη σε όρους assets, περί αποχώρησης του διευθύνοντος συμβούλου της, John Flint. Ο πρόεδρος της τράπεζας, Mark Tucker, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «Στο αυξανόμενα περίπλοκο και δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η τράπεζα, το ΔΣ πιστεύει πως χρειάζεται μια αλλαγή για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αιχμαλωτίσουμε τις πολύ σημαντικές ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας».

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα τελικά στοιχεία για τον PMI Ιουλίου της ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο 51,5 από 52,2 τον προηγούμενο μήνα (όσο και η προκαταρκτική μέτρηση), ενώ το επενδυτικό κλίμα, σύμφωνα με τον δείκτη Sentix, επιδεινώνεται τον Αύγουστο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

Άνοιγμα της Wall Street με βαριές απώλειες, που φτάνουν τις 327 μονάδες για τον Dow Jones, δείχνουν τα futures των S&P 500 (-1,32%) , Dow Jones (-1,24%)  και Nasdaq (-1,72%).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v