Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» στο ιταλικό χρηματιστήριο

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι ευρωαγορές με τον ιταλικό δείκτη MIB να υποχωρεί 2,5%. Βαριές απώλειες και για τον γερμανικό DAX 30. «Άλμα» 3,5% για το πετρέλαιο.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στο Ιταλικό χρηματιστήριο μετά την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι, τη Λέγκα του Βορρά.

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στην ιταλική Γερουσία θα συναντηθούν τη Δευτέρα προκειμένου να ορίσουν μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, ανέφερε σήμερα το γραφείο Τύπου της άνω βουλής του ιταλικού κοινοβουλίου.

Η ακροδεξιά Λέγκα, η οποία κυβερνά σε συνασπισμό με το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, αλλά πρόσκειται στο Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι ελπίζει πως η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και θα γίνει ο ίδιος ο νέος ηγέτης της χώρας.

Στο μεταξύ, οι φόβοι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να οδεύει στην πρώτη του ύφεση τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αυξηθεί μετά τα στοιχεία που έδειξαν πως η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit, τα «λουκέτα» σε εργοστάσια αυτοκινήτου και η μείωση των αποθεμάτων που είχαν συσσωρευτεί ενόψει της προηγούμενης διορίας για το Brexit τον Μάρτιο, οδήγησαν το ΑΕΠ 0,2% χαμηλότερα το δεύτερο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο.

Στη Γερμανία, αύξηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου κατέγραψαν οι εισαγωγές τον Ιούνιο, ενώ οι εξαγωγές κινήθηκαν λίγο χαμηλότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ομοσπονδιακής στατιστική υπηρεσία.

Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,5%. Το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 18,1 δισ. ευρώ, όσο και το πτωτικά αναθεωρημένο ποσό του προηγούμενου μήνα.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,84% στις 371 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,44% στις 7.253 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,28% στις 11.693 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,11% στις 5.327 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 1,25% στις 8.757 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 2,47% στις 20.324 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 3,5% στα 54,41 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.515 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1215 από 1,1179 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v