Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εμπόριο έδωσε ώθηση στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι ευρωαγορές. Σταθερά πάνω από τις 400 μονάδες ο δείκτης Stoxx 600. Ισχυρές πιέσεις στον χρυσό. Πτώση για το ευρώ.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές μετά τις θετικές εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ-Κίνας.

Ειδικότερα, Κίνα και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να απομακρύνουν τους δασμούς σε διαφορετικές φάσεις και αναλογικά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ποσό των δασμών που θα απομακρυνθεί, στην πρώτη φάση, η οποία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της συμφωνίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Gao Feng και όσα δήλωσε την Πέμπτη.

Πίσω στην Ευρώπη, αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), στη σημερινή της συνεδρίαση. Με πλειοψηφία 7-2 τα επιτόκια παρέμειναν στο 0,75%.

Η κεντρική τράπεζα υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ στη Βρετανία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά φέτος, αντανακλώντας τους κινδύνους που σχετίζονται με το Brexit και τις πιέσεις από την υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη και τον εμπορικό προστατευτισμό.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, με πιο χαμηλό ρυθμό από αυτό που προβλεπόταν το καλοκαίρι αναμένεται να αναπτυχθεί η ευρωζώνη φέτος και την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το γεγονός αποδίδεται στις παγκόσμιες εμπορικές διαμάχες, τις γεωπολιτικές εντάσεις και το Brexit.

Η Κομισιόν υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για τις 19 χώρες του ευρώ στο 1,1% φέτος από 1,2% που «έβλεπε» τον Ιούλιο, και στο 1,2% το 2020 και το 2021, από 1,4% προηγουμένως.

Επιπλέον, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο καθώς υποχώρησε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, έναντι πρόβλεψης για πτώση κατά 0,4% και ενώ τον Αύγουστο είχε ενισχυθεί 0,3%.

Στο εταιρικό μέτωπο, μικρή άνοδο σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Lufthansa το τρίτο τρίμηνο, με τη γερμανική αεροπορική εταιρεία να επιβεβαιώνει το ετήσιο guidance. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν 4%, στα 1,15 δισ. ευρώ, από 1,11 δισ. την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα έσοδα αυξήθηκαν, στα 10,18 δισ. από 9,96 δισ. πέρυσι.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 έπιασε νέο υψηλό τεσσάρων ετών καθώς ενισχύθηκε 0,37% στις 406 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,13% στις 7.406 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,83% στις 13.289 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,41% στις 5.890 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2% στα 57,47 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 1,9% στα 1.465 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1045 από 1,1065 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v