Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον Stoxx 600 να πιάνει νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό. Άνοδος για το πετρέλαιο. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ. Κλειστή η Wall Street.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια προκειμένου να τονώσει την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα την ώρα που αυξάνονται τα θύματα του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι ο απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο κορωνϊός στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε σε 1.770 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αυξημένος κατά 105 από την προηγουμένη μέτρηση. Οι εκατό από τους νέους θανάτους καταγράφηκαν στη Χουμπέι, την επαρχία της κεντρικής Κίνας η πρωτεύουσα της οποίας, η πόλη Ουχάν, είναι η εστία της μόλυνσης.

Στο μεταξύ, η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας θα παραμείνει αδύναμη το πρώτο τρίμηνο του 2020, με την επιβάρυνση να έρχεται από τις αδύναμες εξαγωγές και την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα, σύμφωνα με την Bundesbank και την οικονομική έκθεσή της που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Οπως θυμίζει το Reuters, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έμεινε στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και αναπτύχθηκε κατά μόλις 0,6% όλη την περσινή χρονιά, καθώς ο τομέας της μεταποίησης πέρασε σε ύφεση.

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – Μεγάλης Βρετανίας, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Βρετανοί «δεν αναζητούν κάτι σπέσιαλ από τις εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Οπως είπε, «θέλουμε κάτι παρόμοιο με άλλες συμφωνίες που έχουμε κλείσει. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε πλέον, θέλουμε η σχέση μας να βασίζεται σε φιλική συνεργασία».

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,34% στις 431 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,33% στις 7.433 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,29% στις 13.783 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,27% στις 6.085 μονάδες.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Stoxx 600 είχε πιάσει νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο ενισχύεται 0,2% στα 52,12 δολάρια ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.548 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,0841 από 1,0831 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v