Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με το βλέμμα στον κορωνοϊό

Αλλα 14.840 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά στην ηπειρωτική Κίνα, κατά 18% «βυθίστηκαν» οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιανουάριο. Μηνιαία πτώση των τιμών καταλωτή στη Γερμανία (-0,8%). Αλμα 69% στα καθαρά κέρδη της Credit Suisse.

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με το βλέμμα στον κορωνοϊό

Ο αριθμός των θανάτων στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αυξήθηκε κατά 242 στους 1.355 , χθες Τετάρτη, ανακοίνωσε η επαρχιακή επιτροπή υγείας.

Αλλα 14.840 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας εντοπίστηκαν στη Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας, αυξάνοντας το σύνολο των κρουσμάτων στην επαρχία σε 48.206 και στην κινεζική επικράτεια σε σχεδόν 60.000, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η αύξηση αυτή αποδίδεται, όπως διευκρινίστηκε, στο οτι η επιτροπή άρχισε να συμπεριλαμβάνει στην καταμέτρησή της κρούσματα τα οποία διαγιγνώσκονται με νέες κλινικές μεθόδους από σήμερα Πέμπτη.

Η απότομη άνοδος των περιστατικών κορωνοϊού επιβαρύνει το κλίμα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πτώση 1% καταγράφεται στη Φρανκφούρτη, 1,4% στο Λονδίνο, 0,9% στο Παρίσι, 0,8% στο Μιλάνο ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,9% αρνητικά.

Πτώση 18% σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οπως μεταδίδει το MarketWatch, έφτασαν στο 1,94 εκατ. οχήματα.

Η βουτιά ήταν αναμενόμενη, λόγω του εορτασμού του νέου Σεληνιακού Ετους που έπεσε στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ το 2019 ήταν στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο τρέχων μήνας πάντως δεν θα δώσει την συνήθη ανάκαμψη πάντως, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Κατά 1,6% ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης τιμών –εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη- κινήθηκε καθοδικά κατά 0,8% σε μηνιαία βάση.

Στο εταιρικό μέτωπο, 69% άνοδο στα ετήσια καθαρά κέρδη σημείωσε η Credit Suisse, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη, αφήνοντας μάλλον μία γλυκόπικρη γεύση στον διευθύνοντα σύμβουλο που υπέβαλε την παραίτησή του, Τιτζάν Τίαμ, μετά από ένα σκάνδαλο κατασκοπείας.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 3,419 δισ. ελβετικά φράγκα, (3,50 δισ. δολάρια) την περσινή χρονιά, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν τα 3,5 δισ. φράγκα. Η ελβετική τράπεζα χαμήλωσε τον στόχο κερδοφορίας για το 2019 και το 2020 τον Δεκέμβριο, κατηγορώντας την πτώση στα deals, τα αρνητικά επιτόκια και τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις.

Για τη σχέση του με τον Jeffrey Epstein, τον Αμερικανικό χρηματιστή που κατηγορείτο ότι είχε εκμεταλλευτεί σεξουαλικά ανήλικα κορίτσια και αυτοκτόνησε στη φυλακή το καλοκαίρι, διερευνάται ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays’, Jes Staley.

Οπως μεταδίδει το CNBC, δημοσιεύματα τους τελευταίους έξι μήνες άφηναν ενδείξεις για ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Staley και Epstein. Σύμφωνα με τη Barclays’ και όσα δήλωσε την Πέμπτη, ο Staley ανέπτυξε «επαγγελματική σχέση» με τον Epstein νωρίτερα στην καριέρα του, αλλά δεν είχε επαφή μαζί του από τότε που εντάχθηκε στη βρετανική τράπεζα, το 2015. H μετοχή της Barclays' υποχωρεί 2,5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διατηρείται στο $1,0882.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v