Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό υψηλό για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Κίνας, 105 νέοι θάνατοι από τον ιό στη χώρα. Βουτιά 6,3% για το ΑΕΠ της Ιαπωνίας το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Κλειστή η Wall σήμερα λόγω αργίας. Στο $1,0843 το ευρώ.

Νέο ιστορικό υψηλό για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, αφότου η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια ετήσιων δανείων και προχώρησε σε «ενέσεις» ρευστότητας, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει την οικονομία της, εν μέσω έξαρσης του κορωνοϊού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,25%, φτάνοντας σε νέο υψηλό ρεκόρ και τις 431 μονάδες, ενώ οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών καταγράφουν άνοδο 2,1%.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,1%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κερδίζει 0,3%, κατά 0,2% κινείται θετικά ο CAC στο Παρίσι, κέρδη 0,5% στο Μιλάνο.

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, ενώ οι αγορές των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές λόγω αργίας για τον εορτασμό της Ημέρας των Προέδρων. Την ημέρα αυτή εορτάζονται τα γενέθλια των Προέδρων Τζωρτζ Ουάσιγκτον και Αβραάμ Λίνκολν.

Στους 105 οι νέοι θάνατοι από τον κορωνοϊό στην Κίνα και στα 2.048 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Με πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν συρρικνώθηκε η ιαπωνική οικονομία το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, μετά την άνοδο του φόρου κατανάλωσης το περασμένο φθινόπωρο.

Ηταν η πρώτη αρνητική κίνηση της τελευταίας χρονιάς και περισσότερο και παρόμοια με τη βουτιά που είχε σημειωθεί μετά την προηγούμενη άνοδο του φόρου κατανάλωσης το 2014.

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατέβασε απότομα ταχύτητα, κατά 6,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ενώ θα μπορούσε να περάσε σε τεχνική ύφεση –δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης- λόγω και των επιπτώσεων του νέου κορωνοϊού.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται ελαφρώς (+0,1%), στο 1,0843 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v