Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι πωλητές στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σε υψηλό επτά ετών ο χρυσός. Νέα υποχώρηση για το ευρώ.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές μετά την προειδοποίηση της Apple για κατώτερα των αναμενόμενων έσοδα το επόμενο διάστημα εξαιτίας του αντίχτυπου του κορωνοϊού στην κινεζική οικονομία.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κορωνοϊός θα ρίξει σημαντικά τις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων και άλλων τεχνολογικών συσκευών στην Κίνα, που είναι η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, ίσως και κατά 50% στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Στο μεταξύ, πλήγμα δέχεται το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, με οδηγό της κίνησης την έξαρση του κορωνοϊού και τους φόβους για ύφεση. Σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο ZEW, ο δείκτης έκανε βουτιά στις μόλις 8,7 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 26,7 τον Ιανουάριο, που ήταν και το πιο υψηλό των τελευταίων 4 ετών.

Επιπλέον, πτώση των δεικτών οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη καταγράφει το ερευνητικό ινστιτούτο ZEW. Ο δείκτης υποχωρεί αυτό τον μήνα στις 10,4 μονάδες, από 25,5 τον Ιανουάριο. Η υποκατηγορία που μετράει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, στις -10,3 μονάδες, με πτώση 0,4 μονάδων, σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα.

Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο προτίθεται να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου «μεταξύ ίσων» και δεν θα αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να τεθεί εμπόδιο στην ελευθερία του Λονδίνου να θέσει τους δικούς του κανόνες, προειδοποίησε κατά την πρώτη ομιλία του για το Brexit ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ.

«Είναι σημαντικό για μας να έχουμε τη δυνατότητα να θεσπίσουμε τους νόμους που μας βολεύουν, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα που έχει κάθε άλλη χώρα μη μέλος της ΕΕ στον κόσμο», δήλωσε ο Φροστ κατά την ομιλία του στο Universite Libre de Bruxelles χθες το βράδυ. «Δεν πρόκειται για μία απλή θέση διαπραγμάτευσης που μπορεί να αλλάξει υπό πίεσιν. Είναι ο ίδιος ο στόχος της διαπραγμάτευσης», επέμεινε ο Βρετανός διαπραγματευτής.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,38% στις 430 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,69% στις 7.382 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,75% στις 13.681 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,48% στις 6.056 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο υποχωρεί 1,1% στα 51,48 δολάρια ενώ ο χρυσός έπιασε υψηλά επτά ετών, σημειώνοντας άνοδο 1,4% στα 1.607 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,0801 από 1,0836 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v