Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες κινήσεις στις ευρωαγορές

Αλμα για τις κινεζικές μετοχές, μετά την αναμενόμενη πτώση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας. Ανοδος 1,8% στη Σανγκάη. Στους 2.128 οι νεκροί από τον κορωνοϊό. Προειδοποιήσεις από Goldman Sachs για τις μετοχές.

Συγκρατημένες κινήσεις στις ευρωαγορές

Ηπιες κινήσεις για τις ευρωαγορές την Πέμπτη, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί 0,1%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο να ενισχύεται 0,1%, τον CAC να χάνει 0,08%, τον ΜΙΒ στο Μιλάνο να κινείται 0,3% χαμηλότερα. Απώλειες 0,1% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600.

Μπορεί οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές μετοχές να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά σημεία, ωστόσο οι αναλυτές της Goldman Sachs προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος διόρθωσης στα χρηματιστήρια είναι «υψηλός», καθώς η επίπτωση του κορωνοϊού στα κέρδη υποτιμάται από τους επενδυτές.

Μικτά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις του κορωνοϊού και την Κίνα να μειώνει το βασικό επιτόκιο δανεισμού, σε μία κίνηση που ήταν αναμενόμενη. Η μείωση ήταν 10 μονάδες βάσης για δάνεια ενός έτους και 5 μονάδες βάσης χαμηλότερα για δάνεια πέντε ετών.

Οι κινεζικές μετοχές ενισχύονται, με τον δείκτη Shanghai να κλείνει με άνοδο κατά 1,8%, και τον Shenzhen Component να κερδίζει 2,4%.

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό αυξήθηκε σε 2.128 άτομα, με τους 2.029 εξ αυτών των θανάτων να καταγράφονται στην Hubei. Συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 75.727 κρούσματα, τα 74.578 από τα οποία στην Κίνα, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που ανάρρωσαν ανέρχεται σε 16.446.

Μεταξύ των νεκρών είναι δύο από τους επιβάτες που μολύνθηκαν από τον COVID-19 πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, όπως μετέδωσαν το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK και άλλα ιαπωνικά ΜΜΕ σήμερα.

Κατά 0,8% ενισχύθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Η εκτίμηση έκανε λόγο για άνοδο 0,2%.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης κινήθηκε ανοδικά κατά 0,2% σε ετήσια βάση, έναντι πρόβλεψης για πτώση κατά 0,4%.

Χαμηλότερα κινείται το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία καθώς ετοιμαζόμαστε να μπούμε στον Μάρτιο, την ώρα που η εξάπλωση του κορωνοϊού ενισχύει την αβεβαιότητα μεταξύ των καταναλωτών, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό GfK.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος αναμένεται να υποχωρήσει στις 9,8 μονάδες τον Μάρτιο, από 9,9 τον Φεβρουάριο, σε ευθυγράμμιση με την εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,1%, στο $1,0794.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v