Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση από τα υψηλά στις ευρωαγορές

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς προβληματίζει η εξάπλωση του κορωνοϊού. Από τα ιστορικά υψηλά υποχώρησε ο Stoxx 600. Άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό. Ενισχύεται το ευρώ.

Πτώση στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού στην Κίνα.

Ειδικότερα, ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό αυξήθηκε σε 2.128 άτομα, με τους 2.029 εξ αυτών των θανάτων να καταγράφονται στην Hubei. Συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 75.727 κρούσματα, τα 74.578 από τα οποία στην Κίνα, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που ανάρρωσαν ανέρχεται σε 16.446.

Στο μεταξύ, χαμηλότερα κινείται το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία καθώς ετοιμαζόμαστε να μπούμε στον Μάρτιο, την ώρα που η εξάπλωση του κορωνοϊού ενισχύει την αβεβαιότητα μεταξύ των καταναλωτών, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό GfK.

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος αναμένεται να υποχωρήσει στις 9,8 μονάδες τον Μάρτιο, από 9,9 τον Φεβρουάριο, σε ευθυγράμμιση με την εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal.

Παράλληλα, μία προσεκτικά αισιόδοξη θεώρηση για τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης υιοθέτησαν οι υπεύθυνοι χάραξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιανουάριο, πριν η έξαρση του κορωνοϊού αποτελέσει νέα πρόκληση για την παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η ΕΚΤ θεώρησε σε εκείνη τη συνεδρίαση ότι «τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα και οι πληροφορίες από έρευνες δείχνουν κάποια σταθεροποίηση στη δυναμική ανάπτυξης της ευρωζώνης. Η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη αναμένεται σε παρόμοια ποσοστά με αυτά που παρατηρήθηκαν στα προηγούμενα τρίμηνα».

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,84% στις 430 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,27% στις 7.436 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,91% στις 13.664 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,8% στις 6.062 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο ενισχύεται 1,3% στα 53,92 δολάρια και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,7% στα 1.623 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,0821 από 1,0805 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v