Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφουν στο «πράσινο» οι ευρωαγορές

Οι ελπίδες των επενδυτών για μέτρα στήριξης της οικονομίας προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού, δίνουν ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές. Συντονισμένες ενέργειες συζητούν οι G7, ενώ η αγορά ήδη στοιχηματίζει πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια.

Επιστρέφουν στο «πράσινο» οι ευρωαγορές

Σημαντική άνοδο καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το επενδυτικό κλίμα τονώνεται από τις υποσχέσεις για μια συντονισμένη παγκόσμια νομισματική αντίδραση προκειμένου να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ο δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1,17%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύεται κατά 1,92%, κατά 1,6% ο δείκτης CAC του Παρισιού, κατά 1,95% ο ισπανικός IBEX, κατά 1,6% ο ιταλικός FTMIB, ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης καταγράφει κέρδη 1,3%.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε πως οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου (G7) θα προβούν σε συντονισμένες ενέργειες για να περιορίσουν την επίπτωση της επιδημίας του κορωνοϊόύ στην οικονομική ανάπτυξη, γνωστοποιώντας πως οι υπουργοί Οικονομικών των G7 θα συζητήσουν το θέμα τηλεφωνικά αυτήν την εβδομάδα.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το Reuters, η αγορά ήδη στοιχηματίζει πως η ΕΚΤ θα μειώσει τον Απρίλιο (ίσως και τον Μάρτιο) τα επιτόκιά της, ενώ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας δήλωσε πως η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη να στηρίξει την οικονομία, εάν χρειαστεί, αν και ακόμα δεν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες.

Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ ξεκινούν σήμερα τον πρώτο γύρο των εμπορικών διαπραγματεύσεων, με ευρωπαίους υπουργούς να δηλώνουν έτοιμοι να προσφέρουν μια «ουσιαστική, φιλόδοξη και ευρεία συνεργασία» στην ΕΕ, ενώ το Λονδίνο δηλώνει πως στον πυρήνα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι μια «ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v