Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστοποιήσεις στις ευρωαγορές

Στο κόκκινο για άλλη μια μέρα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Απώλειες άνω του 3% στις αγορές σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Σε επίπεδα διόρθωσης ο Stoxx 600. Ενισχύεται το ευρώ. "Βουτιά" 3,8% για το πετρέλαιο.

Απώλειες στις ευρωαγορές καθώς εξαπλώνεται ο κορωνοϊός σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Νωρίτερα, η Εσθονία και η Δανία ανακοίνωσαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην επικράτειά τους.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί πολύ για την εξάπλωση του κορωνοϊού”, δήλωσε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ.

Οι Επενδυτές τρέφουν αυταπάτες, όσον αφορά το πόσο σοβαρή θα είναι η επιδημία του κορωνοϊού. Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα”, τονίζει ο διάσημος Οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε άρθρο του στους FΤ.

Στο μεταξύ, με σταθερό ρυθμό αυξήθηκαν τα δάνεια στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, ενώ επιταχύνθηκαν ελαφρά τα δάνεια στα νοικοκυριά, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 3,2%, όσο και τον Δεκέμβριο, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός των δανείων στα νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 3,7% από 3,6% τον προηγούμενο μήνα.

Η προσφορά χρήματος με ευρεία έννοια (Μ3) αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,2% τον Ιανουάριο από 4,9% τον Δεκέμβριο, ενώ η προσφορά χρήματος με τη στενότερη έννοια (Μ1), που περιλαμβάνει τη νομισματική κυκλοφορία και καταθέσεις μίας ημέρας, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 7,9% έναντι 8%.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 «βούλιαξε» 3,75% στις 389 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 3,5% στις 6.796 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 3,19% στις 12.367 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 3,32% στις 5.495 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο Stoxx 600 κινείται πλέον σε επίπεδα διόρθωσης καθώς έχει υποχωρήσει 10% από τα ιστορικά υψηλά της 19ης Φεβρουαρίου.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο «βουλιάζει» 3,8% στα 46,88 δολάρια ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,5% στα 1.651 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,8% έναντι του δολαρίου στο 1,0974 από 1,0882 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v