Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στη χειρότερη εβδομάδα από το 2008 οδηγούνται οι αγορές παγκοσμίως. Βουτιά 9% για τον MSCI World, η χειρότερη εβδομάδα από το 2011 για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600. Απώλειες 4,3% στη Φρανκφούρτη. Σε διόρθωση οι ευρωπαϊκές μετοχές.

Sell off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Βυθίζονται και την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η έξαρση του κορωνοϊού συνεχίζει να επιβαρύνει τις διεθνείς αγορές.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX βουτάει 4,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 3,7%, στο Παρίσι ο CAC επίσης, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 3,9%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 3,0%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 3,7% χαμηλότερα. 

Ενισχύονται τα γερμανικά και γαλλικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς Bund υποχωρεί 5 μονάδες βάσης, στο -0,60% ενώ του γαλλικού αντίστοιχου τίτλου, με πτώση κατά 3 μονάδες βάσης, φτάνει στο -0,29%. Ισχυρές πιέσεις αντίθετα στους ελληνικούς και ιταλικούς τίτλους.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ενισχύεται 11 μονάδες βάσης, στο 1,38%, ενώ του 5ετούς κατά 6 μονάδες βάσης υψηλότερα, διαμορφώνεται στο 0,60%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κινείται ανοδικά κατά 11 μονάδες βάσης, στο 1,18%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχωρεί 11 μονάδες βάσης, σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 1,18% ενώ του 2ετούς, με ίδια πτώση, περνάει κάτω από το 1%, στο 0,98%.

Kατά 4,7% υποχωρεί ο δείκτης BIST 100 στην Κωνσταντινούπολη, παρά τα δυνατά στοιχεία ανάπτυξης που δημοσιεύθηκαν σήμερα για το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6%. Η ώθηση δόθηκε από την κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία ενισχύθηκε κατά 6,8% σε ετήσια βάση.

Στο μέτωπο της κλιμάκωσης της έντασης στη Συρία, νωρίτερα σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχία Χατάι της Τουρκίας έδωσε νεότερο απολογισμό του χθεσινού αεροπορικού βομβαρδισμού, για τον οποίο η Άγκυρα κατηγόρησε τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ, λέγοντας ότι σκοτώθηκαν 33 Τούρκοι στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές μπήκαν σε επίπεδο διόρθωσης την Πέμπτη, υποχωρώντας 10% από το πιο υψηλό τους, που ήταν στις 19 Φεβρουαρίου 2019.

Επτά μεγάλες αγορές της Ασίας-Ειρηνικού έχουν επίσης περάσει σε διόρθωση, ενώ ο Dow έκανε χθες βουτιά κατά 1.200 μονάδες, καταγράφοντας ρεκόρ πτώσης σε ημερήσια βάση.

Οι βαριές απώλειες στη Wall Street ήρθαν μετά το νέο κρούσμα κορωνοϊού στις ΗΠΑ και ειδικότερα σε Αμερικανό πολίτη που δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό και δεν είχε έλθει σε επαφή με κάποιο πρόσωπο γνωστό πως είχε μολυνθεί.

Σημειώνεται ότι οι Dow Jones και S&P βρίσκονται πλέον σε επίπεδα διόρθωσης καθώς έχουν χάσει πάνω από 10% από τα ιστορικά υψηλά τους.

Οι αγορές παγκοσμίως οδεύουν προς την καταγραφή της χειρότερης εβδομαδιαίας επίδοσής τους από το 2008, όταν η χρηματοοικονομική κρίση βρισκόταν στο ζενίθ της. Ο δείκτης MSCI World έχει βυθιστεί κατά 9%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι σε πορεία για τη χειρότερη εβδομάδα από τον Αύγουστο του 2011.

Η επιδείνωση της παγκόσμιας απειλής από τον κορωνοϊό οδηγεί σε αύξηση των «στοιχημάτων» για μείωση επιτοκίων από τη Fed ακόμα και τον Μάρτιο, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Πέραν των διαταράξεων στον διεθνή ταξιδιωτικό τομέα και στις αλυσίδες προμηθειών, αναπόφευκτη θεωρείται πλέον η οικονομική ζημιά, καθώς κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δίνουν εντολή για κλείσιμο σχολείων, για ακύρωση μεγάλων συγκεντρώσεων κ.λπ., προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Νωρίτερα, η νοτιοκορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai αποφάσισε να αναστείλει την παραγωγή σε εργοστάσιό της στην Ουσλάν, καθώς εργαζόμενος σε αυτό αποκαλύφθηκε ότι μολύνθηκε από τον κορωνοϊό.

78.824 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και 2.788 θάνατοι, 2.022 περιπτώσεις στη Νότια Κορέα. Πρώτα κρούσματα σε Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία και Λευκορωσία. Πάνω από 1.000 άτομα σε απομόνωση στη Γερμανία.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 4,3%, στα $45,06 δολάρια ανά βαρέλι, το μπρεντ χάνει 4,0%, στα $50,08 ενώ το φυσικό αέριο, με βουτιά 5,3%, φτάνει στα $1,66 ανά εκατομμύριο BTU. Ο χρυσός, με πτώση 0,5%, διαμορφώνεται στα 1.633,70 δολάρια/ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, η απομάκρυνση των επενδυτών από προϊόντα με μεγαλύτερο ρίσκο βοηθάει το ευρώ, που φτάνει σε υψηλό τρεισήμισι εβδομάδων (+0,35%), στο 1,1040 δολάριο. Η πιθανότητα για γερμανικό πακέτο τόνωσης επίσης ενισχύει το κλίμα στην ευρωζώνη.

Ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, υποχωρεί 0,35%, στα 98,16. Η τουρκική λίρα διολισθαίνει 0,3%, στις 6,2257 λίρες ανά δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v