Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 3,7%, το Λονδίνο 3,1%, το Παρίσι 3,6%. Ελπίδες δίνει το φάρμακο Remdesivir, μετά τις κλινικές δοκιμές του. Στήριξη και από τις δηλώσεις Τραμπ για «άνοιγμα» Πολιτειών. Ανοδικά τα futures για την αμερικανική αγορά.

Ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με όχημα τις ελπίδες που φέρνουν οι κλινικές δοκιμές φαρμάκου της Gilead Sciences για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 3,7%, το Λονδίνο 3,1%, το Παρίσι 3,6%, η Μαδρίτη 2,4%, ενώ το Μιλάνο κατά 2,3%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 2,7%.

Η είδηση οδηγεί σε άλμα τα futures της Wall -δείχνουν άνοδο 3,2% για τον Dow Jones, 2,8% για τον S&P 500 και 2% για τον Nasdaq.

Στο πράσινο και τα ασιατικά χρηματιστήρια, παρά τη συρρίκνωση κατά 6,8% του κινεζικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση.

Ανοδο άνω του 16% σημείωναν οι μετοχές της Gilead Sciences στις μετασυνεδριακές συναλλαγές της Πέμπτης, καθώς διέρρευσαν λεπτομέρειες γα την κλινική δοκιμή του αντιϊκού φαρμάκου της εταιρείας, το Remdesivir, που δείχνουν υποσχόμενα αποτελέσματα στη θεραπεία της Covid-19. 

Σύμφωνα με το statnews, στην κλινική δοκιμή του παρατηρείται ταχεία ανάρρωση από τον πυρετό και τα αναπνευστικά συμπτώματα, με σχεδόν όλους τους ασθενείς να παίρνουν εξιτήριο σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Το κλίμα παίρνει στήριξη και από τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου. Οι αμερικανικές πολιτείες όπου η εξάπλωση του κορονοϊού έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο εδώ και δύο εβδομάδες μπορούν να αρχίσουν την επανεκκίνηση της οικονομικής τους δραστηριότητας «από αύριο», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Οπως είπε, 29 πολιτείες αναμένεται να είναι σε θέση να άρουν τα μέτρα περιορισμού σχετικά σύντομα.

Στο μέτωπο των δεδομένων, η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία το πρώτο τρίμηνο, κατά 6,8% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, κάτι που αποδίδεται στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, που είχε συνέπεια να ανασταλεί σχεδόν κάθε δραστηριότητα στη χώρα, αποκαλύπτουν επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Η πτώση πάντως ήταν μικρότερη από ό,τι προέβλεπε μεσοσταθμικά ομάδα αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου (–8,2%).

Πρόκειται πάντως για τη χειρότερη επίδοση της οικονομίας της Κίνας αφότου άρχισαν να δημοσιοποιούνται δεδομένα για την πορεία του ΑΕΠ ανά τρίμηνο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το τελευταίο τρίμηνο του 2019, καταγραφόταν ανάπτυξη 6%. Η Κίνα έχει να καταγράψει συρρίκνωση του ΑΕΠ της σε ετήσια βάση από το 1976.

Στο μέτωπο της υγείας, ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη το όριο των 30.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ, όπου καταγράφονταν σχεδόν 33.000 θάνατοι ως το βράδυ, κατά δεδομένα που συγκεντρώνει σε πραγματικό χρόνο το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, χθες Πέμπτη ως τις 20:30 (τοπική ώρα· σήμερα στις 03:30 ώρα Ελλάδας) διαπιστώθηκαν 4.491 επιπλέον θάνατοι σε 24 ώρες. Πρόκειται, μακράν, για τον πιο βαρύ απολογισμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα μέσα σε ένα 24ωρο, όμως μάλλον ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει περιπτώσεις θανάτων που «πιθανόν συνδέονται» με την ασθένεια COVID-19, αλλά δεν εντάσσονταν στον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας μέχρι τώρα.

Άλλοι 299 άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, όπου το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού έφθασε έτσι τα 3.868, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut. Ο αριθμός των θανάτων είναι ελαφρά μειωμένος σε σύγκριση με αυτόν της προηγουμένης (315).

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,1% και αλλάζει χέρια στο 1,085 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v