Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές

Σε υψηλότερο επίπεδο οι ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω αισιοδοξίας για σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών. Σε εταιρικά αποτελέσματα και οικονομικά στοιχεία η προσοχή των επενδυτών. "Βουτιά" σχεδόν 19% για το αμερικανικό αργό.

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές

Με θετικά πρόσημα ξεκινά η εβδομάδα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τον κορωνοϊό και τη «βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,4%, κατά 0,3% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, κατά 0,7% ο δείκτης CAC του Παρισιού, κατά 0,7% ο DAX της Φρανκφούρτης και κατά 0,6% ο ισπανικός IBEX.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες δυο εβδομάδες ο Stoxx 600 έχει «σκαρφαλώσει» 7,9%, εν μέσω αισιοδοξίας για επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και για σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, πέραν των εξελίξεων γύρω από την καταπολέμηση του κορωνοϊού, έρχονται σταδιακά τα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς και διάφορα οικονομικά στοιχεία, που πάντως κατά ορισμένους δεν θα δείξουν ακόμα την πλήρη έκταση της ζημιάς που έχει προκαλέσει πανδημία στις παγκόσμιες οικονομίες.

Εν τω μεταξύ, «βουτιά» σε χαμηλό 20 ετών κάνει η τιμή του αμερικανικού αργού, καθώς λόγω του lockdown η ζήτηση για καύσιμα έχει «εξατμιστεί», με αποτέλεσμα οι χώρες πλέον να δυσκολεύονται να βρουν πού θα αποθηκεύσουν την υπερβάλλουσα παραγωγή τους.

Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί σχεδόν 19% στα 14,79 δολάρια το βαρέλι και του Brent κατά 2,92% στα 27,26 δολάρια. Το Reuters σημειώνει πως το Brent δεν έχει τα ίδια προβλήματα αποθήκευσης όπως το αμερικανικό αργό, εξ ου και η τεράστια διαφορά στην κίνηση των τιμών των δυο ποιοτήτων πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v